Uitgelicht

Film

Half Nelson (Ryan Fleck, 2006, VS). Dan Dunne (Ryan Gosling) is een leraar die zich tot het uiterste inzet voor de leerlingen van zijn zwarte klas, die hun echt iets probeert te leren over de sociale geschiedenis van Amerika, niet alleen wat in de schoolboekjes staat, en die daarbij ook nog de meisjes van het basketbalteam coacht. Hij is alleen zelf vertwijfeld over zijn bestaan, rookt crack om die twijfel te dempen en wordt net op tijd gevonden door een van zijn leerlingen. Roerend. Ned.3, 20.30-22.10u.

The Hunting Party (Richard Shephard, 2008, VS/CRO/BH). Vermakelijke mix tussen een Balkan-burlesque à la Emir Kusturica en een journalistieke thriller. En een ouderwetse buddy-film, over de verbitterde correspondent Simon Hunt (Richard Gere) en zijn trouwe cameraman Duck (Terrence Howard, tevens de verteller van het relaas). Tien jaar na de oorlog treffen ze elkaar in Bosnië om de beruchte ‘Fox’ te pakken te krijgen. Voor een interview én voor de prijs die er op z’n hoofd staat én opdat het recht zijn loop zal krijgen.RTL7, 20.30-22.35u.

Rescue Dawn (Werner Herzog, 2006, VS). Herzog toont in gedramatiseerde vorm de lotgevallen van oorlogsvlieger Dieter Dengler. Film is het sobere verslag van een gevangenschap in de Vietnamoorlog en een bijna nog akeliger ontsnapping door de jungle. Met indrukwekkende Christian Bale.RTL7, 22.35-01.10u.

Man Trouble (Bob Rafelson, 1992, VS). Hereniging van regisseur Rafelson, acteur Jack Nicholson en scenarioschrijfster Carole Eastman – die in 1970 Five Easy Pieces maakten – resulteerde in een rampzalige flop. Een soort Franse boulevardkomedie over de tegenstellingen tussen de klassieke zangeres Ellen Barkin en de grove hondentrainer Nicholson. Ook met Harry Dean Stanton, Beverly D’Angelo. Eén, 23.20-01.00u.

A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971, GB). Kubricks klassieke herschepping van Anthony Burgess’ moraliteit, waarin een gewelddadige tiener tot robot wordt gemanipuleerd en vice versa. Conservatieve censuurlobby schreef destijds alle jeugdcriminaliteit aan deze film toe. Met Malcolm McDowell en Warren Clarke. (Wordt voorafgegaan door een ode aan de regisseur.)Ned.2, 23.30-01.40u.

My Summer of Love (Pawel Pawlikowski, 2004, GB). Net als in Pawlikowski’s tweede film Last Resort staat een vriendschap centraal tussen wat verloren, eenzame mensen die smachten naar menselijk contact. Het armeluismeisje Mona (Natalie Press) en kostschoolprinses Tamsin (Emily Blunt) maken samen een mooie, maar verwarrende zomer mee. Pawlikowski had met zijn actrices een intense repeteerperiode en filmt hun wederwaardigheden quasidocumentair. BBC 2, 00.50-02.15u.

Amusement

That Mitchell and Webb look. Sketchshow van de Bitse komieken David Mitchell en Robert Webb. Met de rubrieken ‘Numberwang’ (over een absurde televisieshow), ‘Ted and Peter’ (twee over the top snookercommentatoren), ‘Mitchell and Webb’ (een hilarische making-of van de show zelf) en ‘The British Broadcasting Corporation’ (een retro zwart/wit-documentaire over de zegeningen van het nieuwe medium televisie). Canvas, 19.00-19.30u.

Nicolas Le Floch: L’homme au ventre de plomb. Policier in twee (achter elkaar uitgezonden) delen met in de hoofdrol een jonge commissaris in het Parijs van de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanavond de zaak van een burggraaf die overleden is door het drinken van gesmolten lood. Een en ander blijkt in verband te staan met corruptie in de allerhoogste kringen. Met Jérôme Robart als Nicolas Le Floch, Vimala Pons (La Satin, La Bichelière, Marie de Langremont), Mathias Mlekuz (inspecteur Bourdeau). TV5, 23.55-00.45u.

Radio

North Sea Jazz. Rechtstreekse uitzending uit Rotterdam, met sfeerreportages, interviews en veel muziek. Vandaag onder meer McCoy Tyner, John Scofield, Caro Emerald, Metropole Orkest, James Carter, Trombone Shorty, Joe Lovano en Dave Douglas, Jill Scott en Lenny Kravitz. Radio 6, 14.00-01.00u.

Zomeravondconcert. Rechtstreekse uitzending uit het Concertgebouw. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan met Simone Lamsma, viool, in de Ouverture uit Die Entführung aus dem Serail, KV 384 van Mozart, het Vioolconcert in D, op. 77 van Brahms en de Vijfde symfonie in e, op. 64 van Tsjaikovski. Radio 4, 20.02-23.00u.

Zomernachten. Slotaflevering van serie waarin deze week dagelijks een hoofdpersoon zonder tussenkomst van een presentator in anderhalf uur een persoonlijk verhaal vertelt en dat aanvult met geluidsfragmenten. Aansluitend is een concert te horen dat zij/hij heeft uitgekozen. Vanavond is de hoofdpersoon Hans van der Wal, vader van de vorig jaar bij een verkeersongeluk omgekomen Floor van der Wal. Radio 1, 00.02-02.00u.