Uitbuitende aspergeteelster krijgt in hoger beroep drie jaar cel

De veroordeelde aspergeteelster hield paspoorten in, betaalde 5 euro per uur en de werknemers kregen slechte huisvesting en eten. Foto AFP/Tobias Schwarz

Aspergeteelster José Janssen uit Someren is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor uitbuiting van Roemeense en Poolse werknemers. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch vanochtend bepaald.

Vorig jaar kreeg ze een straf van 2,5 jaar na een eis van het OM van vier. Dat ging na het vonnis in beroep.

In de uitspraak sprak het hof van een ernstig feit, en een sfeer van angst en intimidatie. De aspergeteelster hield paspoorten in, betaalde 5 euro per uur in plaats van 13 en de werknemers kregen slechte huisvesting en slecht te eten. Een getuige sprak eerder van moderne slavernij.

Janssen komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Eerder kreeg ze boetes opgelegd. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren aangetroffen. Later waren vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen.

In januari 2010 werd de 47-jarige aspergeteler uit het Noord-Brabantse Someren in haar woonplaats aangehouden op verdenking van mensenhandel en economische uitbuiting in het aspergeseizoen 2009. Ook een 28-jarige Roemeen werd in Someren aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Na mei 2009 begonnen vijftien rechercheurs een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergeteler. Ze reisden naar Roemenië, Polen, Portugal en hoorden voormalige werknemers. Na een maandenlang onderzoek werd de zaak in 2011 behandeld.

    • Annemarie Coevert