Tweede Kamer stemt in met staken Nederlandse deelname JSF

F-35 Joint Strike Fighter. Foto AFP

Een Kamermeerderheid heeft vannacht zoals verwacht ingestemd met een motie van de PvdA en SP om te stoppen met het JSF-project. De motie kreeg 77 stemmen voor tegenover 71 stemmen tegen.

De SP, PvdA, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen de deelname staken aan de ontwikkeling en het testen van het gevechtstoestel. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) diende de motie gisteravond in. Volgens haar zijn verdere investeringen in het gevechtsvliegtuig op dit moment financieel niet verantwoord. Het kabinet moet daarom ‘alle noodzakelijke stappen’ nemen om uit het project te stappen. De opvolger van de F-16 moet volgens de partij maar van de plank worden gekocht.

Minister van Defensie Hillen ontraadde de motie, en zegt zich nu samen met het kabinet te beraden op een reactie. Het voorstel van Eijsink is niet onderbouwd, zei hij gisteravond nog voor de stemming. Ook wezen de argumenten die tijdens het urenlange debat dat de Kamer eerder op de dag voerde over de JSF volgens de bewindsman “niet noodzakelijkerwijs” in de richting van de motie.

Hillen erkende gisteren nog wel dat het project de afgelopen tien jaar veel problemen heeft gekend. Maar stoppen in het zicht van de finish is volgens hem een slecht plan. Nu het eerste testtoestel in september van de band rolt, zijn de grootste onzekerheden voorbij, zei Hillen.