Tunnel Rijks gaat weer open voor fietser

De onderdoorgang van het Rijksmuseum zal na de verbouwing weer opengaan voor fietsers. Dat heeft de gemeenteraad van Amsterdam gisteren besloten.

Wethouder Eric Wiebes (verkeer) stelde wel dat de gemeente de veiligheidssituatie in de tunnel strak in de gaten zal houden en zegde de raad een evaluatie na zes maanden toe. Als er te veel botsingen zijn tussen voetgangers en fietsers of scooters, kan de gemeente alsnog besluiten de passage af te sluiten voor het rijwielverkeer.

Het Rijksmuseum wilde graag dat de onderdoorgang alleen voor voetgangers toegankelijk zou worden. Directeur Wim Pijbes heeft herhaaldelijk gezegd te vrezen voor botsingen tussen fietsers en bezoekers. Het Rijksmuseum verwacht 2 miljoen bezoekers per jaar te trekken na heropening. Hij vond een sterke en soms emotionele lobby voor openhouden van de passage van Amsterdammers tegenover zich van onder meer de Fietsersbond. Van de elf insprekers gisteren was slechts één voorstander van sluiting.

Het stadsdeel Zuid, dat eerder bij de vergunningverlening voor de verbouwing had vereist dat de passage open zou blijven, vroeg in mei aan de gemeente om de passage toch af te mogen sluiten. In de gemeenteraad kreeg het stadsdeel alleen steun van D66 en VVD. D66 zei te vrezen dat het verbod voor scooters niet te handhaven zal zijn.

De VVD, de partij van wethouder Wiebes, bepleitte sluiting van de onderdoorgang om „esthetische redenen” . VVD-raadslid Bas van ’t Wout zei dat Amsterdammers meer waardering zouden mogen hebben voor „een belangrijk topinstituut”. „ Voor de Nachtwacht mag je toch best omfietsen”, zei hij.

Directeur Pijbes van het Rijks zegt „opgelucht te zijn”, omdat de wethouder aangegeven heeft dat de tunnel opengaat „voorzover en wanneer dat kan”. Hij is wel benieuwd hoe de gemeente het verbod voor scooters, „zeven dagen per week, 24 uur per dag gaat handhaven. Althans de uren overdag interesseert me dat. Ik weet nog niet waar het geld daarvoor vandaan zal komen.”