Top van masterafdeling Design Academy stapt op

De voltallige leiding van de masteropleiding aan de Design Academy in Eindhoven stapt op wegens een conflict met de directie. De drie vertrekkende afdelingshoofden zijn het niet eens met een vernieuwing van de organisatie op de hogeschool. Volgens hen zal die „desastreus zal zijn voor de kwaliteit van het onderwijs”.

Het college van bestuur laat weten het vertrek van de drie te betreuren, maar de geplande veranderingen toch door te zetten. „Dit is nodig om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden”, zegt secretaris Henri Beelen. „Het spijt ons zeer dat we elkaar daar niet in hebben gevonden.”

De Design Academy geldt als een van de meest vooraanstaande hogescholen in binnen- en buitenland. In 2008 kreeg de school van toenmalig minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) het predicaat ‘excellent’. De school oefent in de regio Eindhoven een grote aantrekkingskracht uit op innovatieve en creatieve bedrijven.

Jan Boelen, hoofd social design, Louise Schouwenberg, hoofd contextual design en Joost Grootens, hoofd information design, hebben gisteravond een brief verstuurd naar de directie, waarin zij hun vertrek aankondigen.

„Wij hadden met de directie graag een discussie willen voeren over de visie van de school op de veranderende rol van design in de maatschappij”, zegt Boelen. „Maar die inhoudelijke discussie vindt niet plaats. In plaats daarvan wordt een bureaucratisch onderwijssysteem doorgevoerd waarbij managers de leiding krijgen en wij als vakinhoudelijk personeel geen enkele beslissingsbevoegdheid meer hebben.”

De Design Academy wordt sinds 2009 geleid door grafisch vormgever Anne Mieke Eggenkamp, die er sinds 2002 werkt, eerst als docent en later als bestuurder. De drie vertrekkende afdelingshoofden vinden dat zij te weinig blijk geeft van een inhoudelijke visie op het vakgebied. In hun ontslagbrief schrijven ze: „In het huidige college van bestuur ontbreekt al jaren een artistiek directeur met visie op het vakgebied en visie op designonderwijs.”

Gisteren nam Gijs Bakker (70), oprichter van het gerenommeerde ontwerperscollectief Droog Design, afscheid van de school. Hij werkte 25 jaar bij de Design Academy, de laatste tien jaar als hoofd van de masteropleidingen. De drie afdelingshoofden zouden gezamenlijk zijn taken overnemen, maar zien daar nu vanaf.

„Ik neem met pijn in het hart afscheid”, zegt Joost Grootens. „We hebben net de examens achter de rug en ik vind het vreselijk om de studenten die ik zelf heb aangenomen achter te laten. Maar de gemarginaliseerde rol die ons is toebedacht in het nieuwe systeem is niet werkbaar.”

    • Claudia Kammer