Strenge regels ngo’s Rusland - doelwit zijn oppositiegroepen

De Russische president Vladimir Poetin probeert burgerrechtenorganisaties het leven zuur te maken door nieuwe wetgeving voor ngo's. Foto AFP / Alexei Nikolsky

Rusland draait politiek actieve organisaties die geld uit het buitenland ontvangen de duimschroeven aan. Het Russische lagerhuis heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel dat ngo’s strenge beperkingen oplegt. Zo moet verkiezingswaakhond Golos zich voortaan gaan voorstellen als een ‘buitenlandse agent’.

De Doema stemt nog tweemaal over het voorstel voor het daadwerkelijk van kracht wordt, schrijft persbureau AP. Maar alles wijst erop dat het wetsvoorstel doorgang vindt: het kreeg vandaag slechts vier tegenstemmen. Van de leden van het lagerhuis keurden 323 het voorstel goed.

Poetin zit achter de nieuwe wet

De partij van president Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, maakt de dienst uit in de Doema. De strengere regels voor ngo’s maken deel uit van een campagne tegen burgerrechten- en oppositiegroepen, die het Kremlin heeft ingezet na de herverkiezing van Vladimir Poetin als president.

De bewegingsvrijheid van non-gouvernementele organisaties als Golos, een verkiezingswaakhond die wordt gefinancierd met giften uit het Westen, is sinds afgelopen najaar steeds verder ingeperkt. Poetin beschuldigde westerse regeringen in november ervan via ngo’s de Russische verkiezingen te beïnvloeden. Golos kreeg vervolgens te maken met politie-invallen, arrestaties en computerkapingen.

De nieuwe wet schrijft voor dat Golos bij door de organisatie verzameld bewijsmateriaal voor verkiezingsfraude in het vervolg moet vermelden dat dat van een buitenlandse agent afkomstig is. Die term is voor Russen die zich de Koude Oorlog herinneren nog altijd synoniem aan ‘spion’. Houdt Golos zich niet aan de voorschriften, dan hangen de organisatie hoge boetes boven het hoofd.

    • Niels Posthumus