Spelletje Risk in Mariojasje

None

Game

Awesome-nauts

Van: Ronimo Games. Voor: Xbox 360, PlayStation 3 ***

Ronimo maakt ingewikkelde games toegankelijk. Of toegankelijke games ingewikkeld, het is net maar hoe je het bekijkt.

Afgaand op het uiterlijk van de vorige game Swords & Soldiers en dit nieuwste project maakt studio Ronimo vrolijke platformspelletjes. Onder die suikerlaag schuilen echter genres die ooit behoorden tot de ingewikkelde wereld van de pc-gamer: strategiegames. Awesomenauts is een virtuele en actievolle versie van Risk met een Super Mario-jasje. Twee teams moeten de drillcore van de ander vernietigen. Daarbij rennen, springen en schieten de spelers als ware actiehelden.

Winst en verlies liggen in de balanceeract tussen versterken en aanvallen. Een aanval kun je uitstellen om je personage sterker te maken. Maar doe je dit te lang, dan bestaat de kans dat de vijand al zo ver op je territorium is , dat je niets meer aan de extra kracht hebt. Ieder figuurtje heeft daarnaast zijn eigen vaardigheden die afzonderlijk verbeterd moeten worden.

Iets meer uitleg hadden de makers hierover wel mogen geven. Het gebrek aan tactische tips maakt dat de eerste potjes eindigen in een verwarrende, soms ontmoedigende chaos. Maar wie doorzet krijgt daar veel voor terug. Iets wat overigens aanlokkelijk wordt gemaakt door de leukste openingstune in tijden, een catchy pastiche op zaterdagochtendtekenfilms.

    • Rogier Kahlmann