In beeld

Spaanse San Fermin Festival van start

Tienduizenden mensen stroomden vandaag naar het Spaanse stadje Pamplona voor de officiële opening van het beroemde San Fermin Festival. Bezoekers van over de hele wereld hulden zich in witte broeken en witte shirts en bonden een rode zakdoek om - zoals de traditie voorschrijft. Ze stonden dicht op elkaar gepakt voor het stadhuis te wachten op het officiële startschot. Dat kwam er om klokslag twaalf uur. Direct daarna spoten de feestvierders elkaar nat met witte wijn, water en andere vloeistoffen en dompelden ze elkaar onder met meel. Het resulteerde in de gebruikelijke, feestelijke chaos. Vanaf morgen zullen honderden waaghalzen in acht verschillende rondes door de straten van Pamplona rennen, op de vlucht voor zes losgelaten stieren. De stierenrennen zijn het bekendste onderdeel van het San Fermin Festival. Sinds het ontstaan van het festival zijn vijftien mensen door stieren gedood. Het meest recente slachtoffer viel in 2009. Door dit soort ongelukken en uit het oogpunt van dierenrechten is het festival omstreden. Maar niet voor de tienduizenden mensen die vandaag op het centrale Ayuntamiento plein de opening van het festival vierden.
Mensen in de straten van Pamplona vieren de start van San Fermin Festival om klokslag twaalf uur vanmiddag voor het stadhuis.
AFP / Pedro Armestre
Bezoekers aan Pamplona spuiten elkaar onder met water en wijn, direct na de officiële opening van het San Fermin Festival.
AFP / Pedro Armestre
Een feestvierder spuit alcohol over de mensen rondom hem die hun rode zakdoeken in de lucht houden tijdens de opening van het San Fermin Festival in Pamplona.
Reuters / Susana Vera
Feestvierders nemen op balkons deel aan de opening van het San Fermin Festival in Pamplona, in het noorden van Spanje. De komende acht dagen volgen de beroemde stierenrennen.
AFP / Pedro Armestre
Feestvierders in Pamplona spuiten elkaar nat na 'Chupinazo', zoals de officiële opening van het San Fermin Festival heet.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Grote ballen boven de feestende, crowdsurfende, dronken massa zijn onderdeel van 'Chupinazo'.
AFP / Rafa Rivas
Voorstanders en tegenstanders van de Baskische vlag maken ruzie over het tonen daarvan tijdens de opening van het San Fermin Festival in het Baskische Pamplona.
AFP / Rafa Rivas
Een orkest speelt muziek na 'Chupinazo', de officiële opening van het San Fermin Festival in Pamplona.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Feestvierders staan tijdens 'Chupinazo' dicht op elkaar gedrukt. Tienduizenden bezoekers zijn afgekomen op het festival met de stierenrennen in Pamplona.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Een feestvierder wordt in de lucht gegooid op het Ayuntamiento plein in Pamplona.
AP / Alvaro Barrientos
Een man draagt een vrouw op zijn schouders op het Ayuntamiento plein in Pamplona tijdens de start van het San Fermin Festival, ooit prachtig beschreven door Ernest Hemingway's in zijn roman 'The Sun Also Rises' uit 1926.
AP / Alvaro Barrientos