Spaanse rente weer gestegen boven 7 procent - ‘geen goed teken’

Een handelaar kijkt naar de beursuitslagen op de beurs in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

De rente op de Spaanse tienjarige staatsobligaties is gestegen tot boven de zeven procent. De rente stond vanmiddag al op de alarmerende hoogte van 6.9 procent, schrijft persbureau AP, maar is nu nog verder gestegen.

De rente van de Italiaanse staatsobligaties steeg vanmiddag met 13 basispunten tot 6.01 procent. Volgens Egbert Kalse, chef van de economieredactie van NRC Handelsblad, is de stijging geen goed teken:

“Er zijn twee belangrijke redenen voor de stijging: ten eerste is er nog steeds onduidelijkheid over de uitkomsten van de eurotop in Brussel eind juni, en of het noodfonds wel goed gaat functioneren. Ten tweede is er door de markt met teleurstelling gereageerd op het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen tot 0,75 procent. Daar had de markt al rekening mee gehouden. De markt had gehoopt dat de ECB staatsobligaties zou opkopen, want dat zou de rente pas echt drukken, maar dat is niet gebeurd.”

Demissionair minister De Jager zei vanmiddag tegen de NOS over de rentestanden en noodsteun dat er eerst bankentoezicht moet komen voordat er directe steun uit het noodfonds gegeven kan worden:

Rente daalde eind juni flink na akkoord EU-top

Eind juni reageerden de markten nog verheugd op het akkoord dat regeringsleiders bereikten op de EU-top in Brussel. De Spaanse en Italiaanse rente op tienjarige staatsobligaties daalde toen flink, tot rond de zes procent. Begin juni noteerde de Spaanse rente nog op 7,29 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Hoge rente kan leiden tot faillissement

Door de hoge rente is Spanje meer geld kwijt aan het afbetalen van de schulden en blijft er minder over om de financiële problemen in eigen land op te lossen. De 7 procent is hetzelfde percentage dat Griekenland, Portugal en Ierland ertoe dwongen een beroep te doen op financiële noodhulp van het IMF, de EU en de ECB.