Sagan wint etappe zes in Tour de France - Nederlanders op forse achterstand

Peter Sagan en André Greipel sprintten vandaag om de eindoverwinning in de zesde etappe van de Tour de France. Sagan won. Foto AFP / Pascal Pavani

Peter Sagan heeft zijn derde ritzege in deze Tour de France binnen. De Nederlanders Bauke Mollema en Robert Gesink kwamen door een valpartij eerder in de etappe op ruime achterstand binnen. Wout Poels moest zelfs opgeven. Fabian Cancellara behoudt de gele trui.

De etappe van vandaag voerde van Épernay naar Metz over 207,5 kilometer. Vooraf was opnieuw vrij zeker dat een massasprint de beslissing zou moeten brengen. Dat het peloton toch uit elkaar viel had te maken met een grote valpartij op 25 kilometer van de finish.

Die zette niet alleen de Nederlanders Mollema en Gesink op achterstand, maar maakte ook de Brit Mark Cavendish al ruim voor de finale kansloos voor de eindzege. Ook Giro-winnaar Ryder Hesjedal en Frank Schleck liepen achterstand op.

Finish etappe zes Tour de France:

Wout Poels moet na valpartij afstappen

De Nederlandse renner Wout Poels (Vacansoleil) moest opgeven na de valpartij. De Limburger probeerde eerst nog wel door te rijden, maar gaf na enige tijd op.

Voor Poels was het zijn tweede Tourstart. Vorig jaar moest hij door ziekte La Grande Boucle verlaten. Na Maarten Tjallingii (Rabobank), die eerder deze week zijn heup brak, is hij de tweede van de achttien gestarte Nederlanders die de remmen dichtknijpt.

Naast Mollema en Gesink kwamen ook Johnny Hoogerland, Rob Ruijgh en Steven Kruijswijk op ruime achterstand binnen. Mollema bleek op de streep twee minuten verloren te hebben. Gesink en Kruijswijk gaven zelfs 3,5 minuut toe.

Chaos in zesde etappe na massale valpartij:

Cancellara finisht in peloton

Een groep van ongeveer zestig renners kwam met de schrik vrij en ging op volle snelheid op jacht naar de vier koplopers. Karsten Kroon, Davide Malacarne, Romain Zingle en David Zabriskie hielden nog een tijdje stand, maar met nog twee kilometer te gaan werd Zabriskie als laatste ingerekend.

Van de overgebleven sprinters bleek Sagan, net als eerder in Seraing en Boulogne-sur-Mer, over de beste benen te beschikken. De drager van de groene trui liet de Duitser André Greipel, de winnaar van de vorige twee ritten, achter zich. Kenny van Hummel werd knap vierde.

De drager van de gele trui Cancellara finishte in het peloton. De Zwitser heeft nog altijd een voorsprong van zeven seconden op Bradley Wiggins en Sylvain Chavanel. Morgen gaat het peloton voor het eerst de bergen in.

Uitslag etappe 6: Rouen – Épernay - Metz (210 km)
1. Peter Sagan (Slowakijke/Liquigas-Cannondale)
2. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol)
3. Matthew Goss (Australië/Orica-GreenEDGE)
4. Kenny van Hummel (Nederland/Vacansoleil-DCM)
5. Juan José Haedo (Argentinië/Saxo Bank-Tinkoff)

Algemeen klassement na rit 6
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/RadioShack-Nissan-Trek) in 24u45m32s
2. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) op 7s
3. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
4. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 10s
5. Denis Menchov (Rusland/Katusha) op 13s

Bron www.wielerflits.nlBron www.wielerflits.nl

    • Niels Posthumus