Rutte fel bekritiseerd tijdens laatste grote Kamerdebat van het jaar

Bijna de gehele Tweede Kamer heeft gisteren demissionair premier Rutte fel bekritiseerd vanwege zijn Europese beleid. Met name de verrassende uitkomsten van de Eurotop werden hem aangewreven. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk dat banken direct steun uit het Europese noodfonds ESM krijgen.

Rutte kwam met zijn partij VVD feitelijk alleen te staan. Bijna alle partijen verweten de premier dat hij zich heeft laten verrassen door de uitkomsten. Eerder toonde Rutte zich een tegenstander van directe financiële steun aan banken. Dat moest volgens hem altijd via de lidstaten gebeuren. Rutte zei gisteren dat het nu mogelijk was om in Brussel „een aantal vliegen in een klap te slaan”.

Ook de partijen die blij waren met de resultaten van de eurotop – zoals CDA, D66 en PvdA – toonden zich bijzonder kritisch over Rutte die na de top in Brussel terug leek te komen op enkele resultaten.

Het debat over de Eurotop was het laatste grote Kamerdebat tussen fractieleiders voor de verkiezingen op 12 september. Vandaag begint het zomerreces. Voor het begin van het reces moest naar verwachting tot in de nacht tal van kleinere debatten worden afgerond. NRC