Rabobank likt wonden na rampdag - ook Belg Maarten Wynants er uit

Renners proberen weer op hun fietsen te klimmen na de zware valpartij in de zesde etappe vandaag van de Tour de France. Foto Reuters

De Rabobankploeg moet de Tour voortzetten met zeven renners. Na Maarten Tjallingii is ook Belg Maarten Wynants klaar. Hij brak twee ribben en liep een geperforeerde long op. Zeven van de acht Raborenners waren vandaag betrokken bij een massale valpartij.

Ook klassementsrenners Robert Gesink en Bauke Mollema verloren veel tijd. Laurens ten Dam zag de valpartij op 25 kilometer van de finish gebeuren. Hij zegt tegen persbureau Novum:

“Het was net alsof je een loopgraaf indook. Overal schaafwonden, mensen die lagen te schreeuwen, pijn.”

Mollema: ik voelde iedereen over me heen vallen

Gesink en Mollema kwamen er goed van af. Gesink zijn na de etappe:

“Ik lig aan alle kanten open. Maar het is vooral verschrikkelijk balen.”

Mollema zat redelijk vooraan bij de val. Hij zegt:

“Ik zie ze gaan, op het stukje waar het naar beneden liep. De snelheid lag hoog. Ik viel over Robert heen en het enige wat ik dacht was ‘Klein maken, klein maken.’ Ik voelde iedereen over mij heen vallen, dat was wel bizar. Ik baal meer van de tijd dan van die wonden.”

Beelden van de na massale valpartij:

Tour ook over voor Freire

Rabobank was niet de enige ploeg die zwaar getroffen werd. Bij Garmin-Sharp viel klasementsrenner Tom Danielson uit met verwondingen aan sleutelbeen, heup en elleboog, maar geen breuken. Johan van Summeren liep een hersenschudding op en moest ook de strijd staken. Girowinnaar Ryder Hesjedal reed de rit nog wel uit, maar gaf ruim dertien minuten toe op ritwinnaar Peter Sagan.

Ook Euskaltel verloor twee renners. Bij Mikel Astarloza schoot de elleboog uit de kom, terwijl Amets Txurruka zijn sleutelbeen brak. De twee verschijnen zaterdag niet meer aan de start. Gorka Verdugo heeft een diepe wond bij zijn scheenbeen en is een twijfelgeval.

Voor Oscar Freire van Katusha is de Tour ook voorbij. De Spanjaard brak al vroeg in de zesde etappe een rib.

    • Niels Posthumus