Publieke omroep legt accent op muziek en reizen

De publieke omroep legt de komende maanden het accent op muziek- en reisprogramma’s. Het liefst in combinatie, zoals Bauers Zigeunernachten (TROS). Zanger Frans Bauer zoekt in de Balkan naar zijn wortels. Mét BN’ers.

Verder krijgen de Olympische Spelen in Londen natuurlijk veel aandacht, net als de Tweede Kamerverkiezingen. Pauw & Witteman keren eerder terug van reces en wisselen af met Knevel & Van den Brink. Het succesrijke De wereld draait door (VARA) wordt in de zomer vervangen door een talkshow van WNL: Half 8 Live! met Merel Westrik.

Ook opmerkelijk in de nieuwe programmering die de omroepen gisteren presenteerden, is het relatief grote aantal kinderversies van volwassenenprogramma’s. Voorbeelden zijn De Vloer op junior (HUMAN), het jongere zusje van het improvisatieprogramma, en Welkom in de Gouden Eeuw, bij de historisch-educatieve serie De Gouden Eeuw (NTR).

De Nederlandse Publieke Omroep hield zijn jaarlijkse vooruitblik op het nieuwe seizoen vroeger dan andere jaren. Meer dan honderd programma’s beginnen al in de zomer. „De publieke omroep is het rijkste podium van Nederland”, zei Gerard Timmer, directeur televisie van de NPO, gisteren. „Dat is nog het meest van toepassing op ons kunst- en cultuuraanbod.”

Het accent op kunst en cultuur dat de NPO zegt te leggen, uit zich vooral in muziek. Nieuw is onder meer het programma Maestro (AVRO, Ned. 1). Dat is een BBC-format waarin een aantal bekende mensen leert een orkest te dirigeren. De AVRO brengt nog een Brits format: Strictly Come Dancing, dat in iets andere vorm al jaren bij RTL 4 te zien was als Dancing with the stars. Reinout Oerlemans presenteert. Op zaterdagavond maakt dj Gerard Ekdom (AVRO), ook te zien in avonturenspel Fort Boyard en De beste singer-songwriter van Nederland, een popprogramma op Nederland 3.

Ook valt het aantal reisprogramma’s op. Bij de VPRO treedt Jelle Brandt Corstius op als reisgids door India, Bram Vermeulen door Turkije en Stine Jensen door Scandinavië. In Het België van... verbazen bekende Vlamingen zich over hun eigen land. Ook BNN heeft maar liefst vier reisformats. Spuiten en slikken op reis (BNN) zoekt buiten Nederland naar seks en drugs, Chris Zegers maakt Hit the road en 3 op reis heeft een zomer- en najaarseditie. Erica Terpstra mag weer op vakantie voor MAX.

De publieke omroep blijft investeren in ‘kwaliteitsdrama’. Bijzonder is de pan-Europese serie The Spiral over een schilderijenroof. Ander drama: ’t Schaep in Mokum (KRO), Moeder ik wil bij de Revue (MAX), De geheimen van Barslet (NTR, NCRV) en Lieve Liza (NTR, VARA, VPRO). Vanaf 23 juli dagelijks op tv de Deense politieserie The Killing (KRO). Voor iedereen die hem nog niet op dvd heeft gezien.