‘Pieter Baan Centrum sluit wegens duur onderhoud pand’

Het Pieter Baan Centrum. Foto Hollandse Hoogte/Gerard Til

Het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat dicht. De psychiatrische observatiekliniek in Utrecht wordt opgesplitst en mogelijk gevestigd in Almere, Amsterdam en Eindhoven. Dat schrijft dagblad Trouw vanochtend.

Volgens de krant worden de kosten voor het beheer en onderhoud van het pand te hoog en kost het veel moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt in de krant alleen dat er plannen zijn om het PBC te sluiten:

“Maar het is nog niet helemaal rond. En er zijn nog veel details die moeten worden uitgewerkt.”

In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Er wordt onder meer vastgesteld of er sprake is van een stoornis en of de verdachte toerekeningsvatbaar is. Ook wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor tbs.

Verschillende medewerkers van de kliniek vrezen voor hun baan. Ze zijn daarnaast bang dat de kwaliteit van behandelingen omlaag gaat als het onderzoek over drie verschillende plekken wordt verdeeld.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waarvan het PBC onderdeel is, wil het PBC nu mogelijk opdelen. Daarvoor heeft het instituut De Woenselse Poort in Eindhoven, het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Amsterdam en de Oostvaarderskliniek in Almere op het oog.

    • Annemarie Coevert