pas verschenen

Rodaan Al Galidi: De maat van de eenzaamheid. De Bezige Bij Antwerpen, 64 blz. € 19,95.

Bundel gedichten van de van oorsprong Iraanse schrijver-dichter Rodaan Al Galidi. Zijn gedichten houdt hij opzettelijk simpel, ‘alsof de verwondering van het kind erin doorklinkt.’

Jane Austen: Emma (Emma). Vert. Annelies Roeleveld en Margret Stevens, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 492 blz. € 12,50

Emma, met een op het eerste gezicht onsympathieke heldin, is volgens liefhebber Maarten ’t Hart het beste boek van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817): ‘Jane Austens boeken lijken op moderne detectiveromans.’

Ton Biesemaat: Van Atjeh tot Uruzgan. Aspekt, 292 blz. € 18,95

Overzicht van oorlogshandelingen van diverse aard waarbij Nederland betrokken was, van de oorlog in Atjeh in 1873 tot de aanwezigheid van Nederlandse soldaten in Uruzgan begin 21ste eeuw.

Mircea Cartarescu: De trofee (Orbitor. Corpul). Vert Jan Willem Bos, De Bezige Bij, 574 blz. € 29,90

Roman uit 2011, vol dromen en nachtmerries en met plotselinge wendingen, van de Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (1956).

Roos Custers en Nick ter Wal: Literaire wandelingen Groningen. Door gevleugelde voeten betreden. Kleine Uil, 144 blz. € 10,-

Boekje met wandelingen door de stad van Willem Frederik Hermans, Gerrit Krol en Jean Pierre Rawie, inclusief een wandeling door het naburige Haren.

Jan Paul Hinrichs en Thijs Wierema (sam.): Ah Triëst.... Bas Lubberhuizen, 160 blz. € 19,90

Volledig herziene, aangevulde uitgave. Deel in de Literaire Stedenreeks Het Oog in ’t Zeil. Literaire reisgids van de Italiaanse stad ten oosten van Venetië waar James Joyce, Italo Svevo, Rainer Maria Rilke en Claudio Magris verbleven en schreven.

Hari Kunzru: Coyote (Gods Without Men). Vert. Rob van der Veer en Anneke Bok, Podium, 494 blz. € 25,-

Een ruig Amerikaans landschap vol vreemde verschijnselen is de bindende factor in deze roman van de Britse schrijver Hari Kunzru (1969). ‘Op geraffineerde wijze blijft de spanning tot het laatst bewaard’. (Rob van Essen, Boeken. 12-8-11)

Vonne van der Meer en Josef Willems: Kinderschrik. Atlas Contact, 60 blz. € 9,95

Tweeluik (van twee schrijvers) over een vreemde gebeurtenis op een verjaarsdagfeest. Er overkomt de jarige iets, alle aanwezigen merken het op, maar niemand kan het plaatsen.

Sander Voormolen: IJzeren wil. De wetenschap achter durfals. Bert Bakker, 236 blz. € 16,95

Tien beschouwingen van NRC-wetenschapsjournalist Sander Voormolen over even zo vele mensen met uitzonderlijke lichamelijke vermogens waarvan ze ook gebruik maken. Zoals degenslikker Dan Meyer en ultraloper Ron Teunisse.