Oppositie wil no-fly zone boven Syrië

De Syrische stad Homs op archiefbeeld 8 juni 2012. Foto Reuters / Shaam News Network

Syrische oppositieleiders roepen de internationale gemeenschap op een no-fly zone in te stellen boven Syrië. De Verenigde Staten en de Europese en Arabische partners zetten echter in op economische sancties.

Vandaag vindt in Parijs een conferentie van de Vrienden van Syrië plaats, waar oppositie en diplomaten van de internationale gemeenschap de situatie in het land bespreken, dat al bijna zeventien maanden geteisterd wordt door een opstand. Dat meldt persbureau AP.

Twee dagen geleden bleek dat de Syrische oppositie nog altijd verdeeld is over de aanpak van de situatie in Syrië:

Rusland niet bij top Parijs

Generaal-secretaris Hassan Hashimi van de Syrische Nationale Raad laakt het terughoudende optreden van de internationale gemeenschap. Volgens hem wordt er te langzaam, te weinig gedaan om het geweld in Syrië te stopppen. De Verenigde Naties schatten dat inmiddels al tienduizend mensen zijn omgekomen door geweld. Hashimi wil dat er hard opgetreden wordt tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Volgens Human Rights Watch martelt het regime van Assad gevangenen:

Rusland, bondgenoot van Syrië, ziet niks in een militaire interventie in het land en is ook niet aanwezig bij de top in Parijs. De Franse president Francois Hollande roept Moskou op zich hard uit te spreken tegen Assad. Volgens hem is Syrië een “bedreiging voor de internationale veiligheid” en dus ook voor Rusland. Hollande wil hardere sancties tegen Assad en meer hulp aan de Syrische rebellen die vechten tegen zijn regime.

Hoge Syrische generaal overgelopen naar oppositie

Gisteren liep generaal Manaf Tlas over naar de Syrische rebellen. Het is de hoogste defectie binnen het leger sinds de volksopstand tegen Assad begon. Tlas is de zoon van voormalig minister van Defensie Mustafa Tlas. Hij was ook een vertrouweling van voormalig president Hafez al-Assad, de overleden vader van de huidige president.

    • Hans Klis