North Sea Jazz keert terug naar Zuid-Afrika

North Sea Jazz hoorde een beetje bij Den Haag, tot het in 2006 naar Rotterdam verhuisde. Daar bleef het niet bij: ook Curaçao kreeg z’n eigen NSJ, in 2010. En nu keert het festival ook weer terug naar Zuid-Afrika. Van 2000 tot en met 2004 kwam North Sea Jazz al naar Kaapstad, wat uitgroeide tot

North Sea Jazz hoorde een beetje bij Den Haag, tot het in 2006 naar Rotterdam verhuisde. Daar bleef het niet bij: ook Curaçao kreeg z’n eigen NSJ, in 2010. En nu keert het festival ook weer terug naar Zuid-Afrika.

Van 2000 tot en met 2004 kwam North Sea Jazz al naar Kaapstad, wat uitgroeide tot het huidige Capetown International Jazz Festival. North Sea Jazz liet het los, maar keert terug in het land.

In het najaar van 2013 krijgt Zuid-Afrika er daarmee een groot, internationaal jazzfestival bij, en wel in havenstad Durban. Volgens de NSJ-site is nog niet duidelijk of het festival in oktober of november plaatsvindt, maar een Zuid-Afrikaanse medewerker in de stand van het jazzfeest in Durban, op het terrein in de Ahoy, weet het zeker: volgend jaar oktober moet het gebeuren.

Festivaldirecteur Jan Willem Luyken is, zoals te verwachten, enthousiast over de terugkeer. Op de site van North Sea Jazz laat hij weten het geweldig te vinden een nieuw internationaal avontuur aan te gaan, met Durban als logische keuze:

“Daarnaast zijn de faciliteiten en infrastructuur in Durban voor een festival als North Sea Jazz optimaal.”

    • Peter van der Ploeg