Nederland deelt zetel in IMF nu met België

Nederland geeft de eigen plaats op in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en deelt vanaf dit najaar een zetel met België.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Het delen van de zetel is een gevolg van verschuivende machtsverhoudingen binnen het 24 leden tellende bestuur van het IMF. Westerse landen leveren invloed in ten gunste van opkomende landen als China, India en Brazilië. Europa moet op basis daarvan drie zetels inleveren.

Nederland en België hebben nu nog elk een eigen zetel in het IMF. Vanaf dit najaar gaan beide landen beurtelings een bewindvoerder afvaardigen voor een termijn van vier jaar. Nederland is als eerste aan de beurt, zittend bewindvoerder Menno Snel zal die taak op zich nemen.

In de kiesgroep van Nederland en België zitten verder Luxemburg plus de huidige leden Oekraïne, Israël, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Cyprus, Georgië, Moldavië, Armenië, Macedonië en Montenegro. De belangen van deze zogeheten kiesgroep moeten worden vertegenwoordigd door België en Nederland.

Eerder al maakt Zwitserland bekend dat het zijn zetel in het IMF gaat delen met Polen. De kiesgroep met Scandinavische landen kondigde recent aan dat de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) mee gaan roteren. De Jager schrijft dat verdere verschuivingen binnen het IMF denkbaar zijn, maar hij hoopt met deze stap zekerheid te krijgen over een vaste zetel voor Nederland en België.