Murray in finale Wimbledon - eerste Brit in finale sinds 1938

Andy Murray in actie tegen Jo-Wilfried Tsonga in de door Murray gewonnen halve finale op Wimbledon. Foto Reuters / Dylan Martinez

De Schotse tennisser Andy Murray heeft voor het eerst in zijn carrière de finale van Wimbledon bereikt. De nummer 4 van de wereld versloeg in een spannende halve finale de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Hij deed dat in vier sets: 6-3, 6-4, 3-6, 7-5.

In de finale zal Murray het opnemen tegen de Zwitser Roger Federer, zesvoudig kampioen op het heilige gras van Londen. Federer versloeg eerder vandaag Novak Djokovic.

Murray schrijft geschiedenis en breekt Britse ban

Murray en Tsonga maakten er vandaag een boeiende ontmoeting van op het Centre Court van Wimbledon. Beide spelers speelden sterk en in een hoog tempo, verbeten om nu wel de finale te halen, na vorig jaar alle twee te zijn gestrand in de halve eindstrijd.

Murray wist bovendien dat hij vandaag geschiedenis kon schrijven. NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar twitterde direct na afloop van de partij:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Vloek van Wimbledon is over - voor het eerst sinds 1938 een Brit in de finale: Andy Murray

Grillige Murray zal het lastig krijgen in finale

Toch zal het Engelse publiek voor zondag nog niet helemaal overlopen van vertrouwen. Murray is nu eenmaal een nogal grillige tennisser is. Hij heeft volgens zijn voormalige trainer Mark Petchey niet de uitstraling van de andere drie toptennissers: Djokovic, Federer en Rafael Nadal. Dat schreef NRC-sportredacteur Bart Hinke gisteren.

Vergeleken met Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic is de eeuwige nummer vier uit Schotland erg menselijk. Een larmoyante jongeman die graag naar lichaamsdelen grijpt als die pijn doen. Die zichzelf met zijn racket voor het hoofd slaat als hij iets doms doet.

Murray mist vaak net dat extra beetje vertrouwen, de echte winnaarsmentaliteit die zijn drie belangrijkste concurrenten juist zo tekent. De vraag is dus nu vooral of hij zondag ook op kan tegen een ontketende Federer in de finale van aanstaande zondag. Meer dan ooit zal Murray de druk voelen, de hoop van de hele Britse natie. En voor Federer is het al de achtste keer dat hij op Wimbledon in de finale staat. Die kent het klappen van de zweep.

    • Niels Posthumus