Mobiel bellen in buitenland blijft hachelijk

Wie zijn mobiele telefoon in het buitenland wil gebruiken moet uitkijken. De kosten van bellen, internetten en sms’en verschillen per land.

Businessmen Working on Remote Beach --- Image by © Dirk Anschütz/Corbis
Businessmen Working on Remote Beach --- Image by © Dirk Anschütz/Corbis © Dirk Anschütz/Corbis

Het is altijd even afwachten: de hoogte van de telefoonrekening bij terugkomst van vakantie. Stond mijn dataroaming wel uit? En wat hebben al die voicemails van vrienden en familie gekost?

Op vakantie gaan met een mobieltje, met of zonder internet, vereist voorbereiding. De regels voor data-, bel- en sms-kosten verschillen per land en veranderen steeds.

Sinds deze week zijn de tarieven binnen de EU opnieuw verlaagd. Bellen kost maximaal 29 cent per minuut (was 42), gebeld worden 8 cent (was 13). Een sms versturen kost nu 9 cent (was 13). De kosten voor mobiel internet bedragen nog maximaal 70 cent per megabyte. Volgend jaar dalen de tarieven verder.

Ondanks de nieuwe regels blijft het ingewikkeld: wat kost nu precies geld? Daarom, zes tips om de vakantie zo goedkoop mogelijk door te komen.

1 Zet de telefoon uit. Een telefoon die uitstaat is gratis. Nee, een voicemail of sms-bericht ontvangen in het buitenland kost niks. Wil je foto’s maken, is het verstandig de gsm op ‘vliegmodus’ te zetten: dat schakelt bel en internetfuncties uit.

2 Vermijd bellen. Stuur liever een sms om te vertellen dat je goed bent aangekomen, dat scheelt geld. Binnen de EU zijn bel- en sms-tarieven nog aan een maximum gebonden. Dat verandert als je de EU verlaat. Het is afhankelijk van het land en de provider, maar vooral bellen kost buiten Europa hoe dan ook veel geld. De rekening kan zomaar oplopen tot ruim 2 euro per minuut.

3 Internet via wifi. Wie zich echt niet kan inhouden om mail te bekijken, kan roaming, internetten buiten het eigen netwerk om, het best zo veel mogelijk vermijden. Roaming staat alleen aan als je dit zelf hebt ingeschakeld.

De kosten kunnen enorm oplopen, tot rond de 10 euro per megabyte buiten Europa. Een paar tientjes is toch wel erg prijzig voor het bekijken van een YouTube-filmpje.

Als je gaat internetten, doe dit dan gratis via wifi. Er zijn tal van apps (zie kader), die offline helpen om wifi-punten te vinden. Het veiligst is om dit via een beveiligde verbinding met wachtwoord te doen.

Log je toch in op een wachtwoordloos netwerk, vermijd dan bankzaken of andere gevoelige websites. Een onbeveiligde wifiverbinding is gevoelig voor inbraak (sniffing).

4 Koop een lokale simkaart. Wie lang op reis gaat kan het beste ter plekke een simkaart aanschaffen. Simkaarten zijn te koop in de lokale belwinkels. Mobiele bellers bellen daarmee tegen het lokale tarief en dat is goedkoper dan bellen met je eigen simkaart.

Een dergelijk kaartje kan een paar tientjes kosten, dus vooral voordelig voor wie langer in hetzelfde land wil blijven.

5 Doe thuis het voorwerk. GPS aanzetten via bijvoorbeeld Google maps kost veel data. Er zijn apps ontwikkeld (Offmaps bijvoorbeeld), waarmee gebruikers alvast kaarten thuis kunnen downloaden en ter plekke zonder gebruik van internet kunnen bekijken. Erg handig bij een stedentrip.

6 Laat de telefoon thuis. Niet te doen (dan weet ik niet hoe laat het is!), maar wel de verstandigste optie. Altijd beschikbaar zijn, leidt niet tot een uitgerust gevoel. Integendeel. Wie echt op vakantie wil, moet zijn beste vriend misschien ook eens twee weken missen.

Tot slot: de woordvoerder van Vodafone voegt per e-mail nog een laatste tip toe aan dit verhaal. „Als je telefoon in het water valt, leg hem dan te drogen in een grote zak rijst. Leg de zak rijst in de zon, zodat het water sneller geabsorbeerd wordt door de rijstkorrels.”

    • Stijn Bronzwaer