Louis van Gaal nieuwe bondscoach Oranje - ‘zware klus wacht’

Louis van Gaal op archiefbeeld. Foto Reuters

Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB vanavond bekendgemaakt. Van Gaal volgt Bert van Marwijk op, die na het teleurstellende EK van vorige maand zijn ontslag indiende. Danny Blind wordt de assistent van Van Gaal.

De twee nieuwe coaches hebben een contract getekend tot en met het WK 2014 in Brazilië. Het blad Voetbal International twitterde het nieuws vanavond direct na de bekendmaking:

Twitter avatar VI_nl VI BREKEND - Louis van Gaal is benoemd tot nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Danny Blind gaat hem assisteren. http://t.co/0LAC5Yxd

Van Gaal: dit is de uitdaging waarop ik wachtte

Van Gaal zat sinds zijn ontslag bij Bayern München in april 2011 zonder werk. Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken graag weer bondscoach te worden van een groot voetballand. Hij was dan ook blij met zijn aanstelling en zei in een eerste reactie:

“Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd. Dit is de uitdaging waarop ik wachtte.”

Van Gaal was al eerder bondscoach van Oranje. Die periode verliep echter teleurstellend. Van Gaal wist zich met het Nederlands elftal niet te kwalificeren voor het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Het was de enige keer dat Oranje ontbrak op een eindtoernooi sinds 1988.

‘De nieuwe bondscoach wacht een zware klus’

Ook nu staat Van Gaal weer geen gemakkelijk klus te wachten. NRC-sportredacteuren Koen Greven en Rob Schoof schreven vlak na het nieuws dat Van Marwijk ontslag nam:

De nieuwe bondscoach wacht een zware klus. De selectie van het Nederlands elftal is in meerdere kampen verdeeld en de eensgezindheid onder de internationals is ver te zoeken. Daarnaast is er vooral een chronisch gebrek aan goede verdedigers.

Van Gaal mag direct aan de bak. In augustus staat een vriendschappelijke duel met België op het programma en een maand later begint de kwalificatiereeks voor het WK 2014 in Brazilië.

Hans Kraay Jr. en Johan Derksen analyseren het falen van Van Gaal in zijn eerste periode als de bondscoach:

Van Gaal moet een eenheid smeden van verdeeld team

Wellicht dat de KNVB bij Van Gaal is uitgekomen vanwege zijn strenge en resolute imago, en uiteraard door zijn grote ervaring als voetbaltrainer. Want aan een harde hand heeft het Nederlands elftal momenteel behoefte. Greven en Schoof schreven een week geleden:

Meer dan ooit zal de nieuwe bondscoach een eenheid moeten kunnen smeden waarin geen ruimte meer is voor individuele belangen. De dramatische ondergang van het Nederlands elftal in Charkov heeft één ding geleerd: een bondscoach moet van tevoren weten wie zich echt in het ‘landsbelang’ opstelt, en wie vooral uit is op eigen glorie. Voor spelers die een status aparte eisen – Robin van Persie mocht zich tijdens het EK aan de persgesprekken onttrekken – is geen plaats meer in Oranje.

Van Gaal moet respect afdwingen bij spelers van Oranje

De twee sportverslaggevers concluderen ten slotte:

Nederland moet op zoek naar een bondscoach die niet alleen internationale uitstraling heeft en keuzes durft te maken, maar die vooral respect afdwingt.

In dat opzicht lijkt met Van Gaal een goede kandidaat gevonden.

Eind vorig jaar leek het er echter nog op dat Van Gaal directeur van Ajax zou worden. Maar Johan Cruijff en de door hem aangestelde trainers staken daar via de rechter een stokje voor. Daarna vertrok ook Blind, die van assistent-trainer was gepromoveerd tot technisch directeur, bij de Amsterdamse club.

Van Gaal: carrière met ups en downs

Voor Van Gaal, een middelmatige profvoetballer, was Ajax in 1991 zijn eerste grote klus als trainer. Hij kneedde er binnen een paar jaar de ploeg die in 1995 de Champions League won en een jaar later de finale verloor. Die successen leidden in 1997 tot een vertrek naar Barcelona.

Na drie jaar in Catalonië werd Van Gaal bondscoach. Maar toen hij na twee jaar weer vertrok bij de voetbalbond lag er een nieuw contract klaar in Barcelona. Later werd Van Gaal technisch directeur bij Ajax, voordat hij AZ in 2009 naar de landstitel leidde.

Daarop werd hij door Bayern München aangetrokken. In Zuid-Duitsland kende hij een geweldig eerste seizoen met de dubbel en een finaleplaats in de Champions League. In zijn tweede jaar ging het echter minder en werd hij aan de kant geschoven.

    • Niels Posthumus