Literair kadootje in het hapsnaptijdperk

Begin dit jaar ging boekhandelketen Selexyz failliet. Net als Buddenbrooks in Den Haag. En Scriptura in Dordrecht. Niet verwonderlijk: Nederlanders besteden gemiddeld 11 minuten per dag aan het lezen van boeken, becijferde het Sociaal Cultureel Planbureau onlangs. De helft minder dan in 1980. En twaalf keer minder dan aan televisie kijken (gemiddeld 2 uur en 15 minuten).

Oké, genoeg oudemannengeklaag: er wordt heus nog wel gelezen. Tel je kranten bijvoorbeeld mee dan bedraagt de gemiddelde leestijd al meer dan een half uur per dag. En internet bestaat ook niet alleen maar uit tweets. Eén van de meest gelezen stukken van het afgelopen jaar op nrc.nl was een essay van Bas Heijne over de Verlichting – 4.243 woorden lang.

Maar toch. Wie in het hedendaagse hapsnaptijdperk een literair tijdschrift begint, wordt voor gek verklaard. Toch is dat precies wat literatuurfanatici Toine Donk (30) en Daniël van der Meer (26) hebben gedaan: het literaire tijdschrift Das Magazin opgericht. In een melige bui op het Boekenbal bedacht – een jaar later lag het al in de schappen van de betere boekhandel.

Het nulnummer werd binnen twaalf dagen gefinancierd via crowdsourcing, het eerste echte nummer verscheen in februari 2012 in een oplage van 1.500. Voor het zomernummer is de oplage inmiddels opgeschroefd naar 2.500 – ongewoon hoog voor een literair tijdschrift.

Das Magazin is dan ook geen stoffig literatuurblad. De vormgeving is even origineel als de inhoud: niet alleen de traditionele schrijvers en recensenten, maar ook cabaretiers, muzikanten en toneelschrijvers krijgen een podium. Bekende en onbekende auteurs op zoek naar een jong publiek. Vandaar ook de titel: „Das Magazin is voor de generatie die bij een Duitse naam geen bijsmaak meer heeft”, verklaart Toine Donk met een knipoog.

In deze bijlage vindt u een selectie van de beste verhalen uit de eerste twee nummers van Das Magazin, als kadootje voor de zomermaanden. De bedoeling is om er een vierjaarlijks kadootje bij nrc.next van te maken. Voor de broodnodig 11 minuten leesplezier per dag. Minstens.

hoofdredacteur nrc.next

    • Rob Wijnberg