Kwaliteitsdrama, geschiedenis-tv en dansen met sterren

Ik ben heel benieuwd op welke avond hij komt. Paul Witteman zegt het met een lach. Het publiek tijdens de programmapresentatie van de publieke omroep, gisteren in Hilversum, ziet een filmpje over de nieuwe talkshow Eén voor de verkiezingen. Daarin wisselen Pauw & Witteman af met Knevel & Van den Brink.

‘Hij’, dat is Geert Wilders. In het rommelige filmpje heeft Andries Knevel net gezegd dat hij graag Wilders zou ontvangen. Witteman weet wel wanneer de PVV-leider komt, op de EO-dag. Wilders weigert immers te verschijnen bij ‘die linkse VARA’.

Een combinatie van P&W en K&VdB is uniek in Hilversum. Pauw en Witteman waren gefrustreerd dat zij in de aanloop naar de verkiezingen nog met zomerstop waren, hoewel „politiek onze corebusiness is”. Ze mogen nu om de dag. Het is onduidelijk in hoeverre de redacties gaan samenwerken.

Naast de dagelijkse talkshow brengt de publieke omroep onder meer een Verkiezingsgala (BNN), een verkiezingsconference van Freek de Jonge (VPRO) en natuurlijk de lijsttrekkersdebatten. En over die andere belangrijke verkiezingen in het najaar is er het programma Van Rossem for president. Maarten van Rossem probeert in het Witte Huis te komen. „De publieke omroep is het verkiezingspodium van Nederland”, zei Gerard Timmer, directeur video van de Nederlandse Publieke Omroep. De NPO hield de presentatie eerder dan andere jaren, omdat 124 programma’s al in de zomer begonnen.

Het was niet de enige keer dat Timmer het woord ‘podium’ gebruikte. „Het rijkste podium van Nederland”, noemde hij de publieke omroep. En: cultuurpodium, dramapodium, wereldpodium. Over de bezuinigingen: „Het podium krijgt harde klappen”.

Eén besparing was gisteren te zien. Vroeger hield de NPO zijn presentatie voor vijfhonderd toeschouwers in een grote studio op het Mediapark. Nu zag een kleine tweehonderd man de vooruitblik in een zaal van het Instituut voor Beeld en Geluid.

In de programmering daarentegen is nog weinig te zien van geldgebrek. De omroepen blijven investeren in kwaliteitsdrama. Bijzonder is de pan-Europese serie The Spiral over een schilderijenroof vanuit Kopenhagen. De ‘interactieve serie’ met onder anderen de Nederlandse acteur Teun Luijkx (A’dam & E.V.A) beleeft in september zijn première gelijktijdig in zeven landen. Ander vers drama: ’t Schaep in Mokum (KRO), Moeder ik wil bij de Revue (MAX), De geheimen van Barslet (NTR, NCRV) en Lieve Liza (NTR, VARA, VPRO).

Op het ‘historisch podium’, vrij naar Timmer, komen NTR en VPRO met de serie De Gouden Eeuw. Net als bij De Slavernij is er ook een kinderversie. Daarin spelen onder anderen Plien van Bennekom en Hans Kesting grappige, historische sketches.

En er is nieuw zaterdagavondamusement. Hoewel, nieuw? Op Nederland 1 gaat de AVRO net als RTL dansen met sterren. De omroep volgt het originele Britse format Strictly Come Dancing, met Reinout Oerlemans. En op Nederland 3 maakt Gerard Ekdom (AVRO) het popprogramma Ekdom Live. Voor iedereen met heimwee naar het vertrouwde Countdown.

Redacteur Media

    • Jan Benjamin