Kortkolom sport

Oud-speler Overmars directeur voetbal Ajax

Amsterdam. Ajax heeft oud-international Marc Overmars per direct aangesteld als directeur voetbalzaken. De voormalige vleugelspeler wordt verantwoordelijk voor transferzaken, de jeugdopleiding en de scouting. Overmars (39) was tot eind vorig seizoen werkzaam als commissaris voetbalzaken bij Go Ahead Eagles. Hij gaat deel uitmaken van de directie van Ajax die verder bestaat uit Henri van der Aat en Jeroen Slop. Overmars won met Ajax in 1995 de Champions League en de wereldbeker. Verder speelde hij bij Willem II, Arsenal en FC Barcelona. Hij speelde 86 interlands, waarin hij zeventien keer scoorde. (Novum)

Voetbalvrouw mag met hoofddoek op het veld

Zürich. Vrouwen mogen vanaf juli weer met een hoofddoek voetballen in officiële wedstrijden. Daarmee stemde de FIFA gisteren in. Dit voorjaar gaf de wereldvoetbalbond al toestemming voor een proef. In 2007 had de FIFA de islamitische hoofddoek (nijab) in de ban gedaan, omdat religieuze uitingen niet zouden thuishoren op een voetbalveld. Vorige zomer werden de Iraanse vrouwen nog geschorst, omdat hun wedstrijdtenue in strijd was met de toenmalige FIFA-regels. Hierdoor maakte de ploeg geen kans meer op deelname aan de Spelen. De FIFA vindt nu toch dat voetbal voor alle vrouwen mogelijk moet zijn. (NRC)

FC Twente verslaat club Andorra in voorronde

FC Twente verslaat club Andorra in voorronde

ENSCHEDE. FC Twente heeft in de eerste voorronde van de Europa League ruim gewonnen van Santa Coloma uit Andorra. De eredivisieclub uit Enschede was gisteravond in eigen huis met 6-0 te sterk. Robbert Schilder en Glynor Plet maakten beide twee doelpunten. Dusan Tadic en Joshua John scoorden ieder één keer. De return wordt volgende week in Andorra gespeeld. (Novum)

Totilas en ruiter Rath ontbreken in Londen

Aken. De Duitse dressuurruiter Matthias Rath en zijn paard Totilas doen niet mee aan de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte de Duitse bond gisteren bekend. Rath heeft de ziekte van Pfeiffer. De afzegging is een grote aderlating voor de Duitse landenploeg, die met Totilas een wonderpaard in de equipe had. De hengst ging vorig jaar voor ruim tien miljoen euro van Edward Gal naar de stal van Matthias Rath. Sindsdien kon Totilas de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. (NRC)

Volleybalsters missen finale European League

Karlovy Vary. De Nederlandse volleybalsters zijn er gisteren niet in geslaagd de finale van de European League te bereiken. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen verloor in het Tsjechische Karlovy Vary in de halve eindstrijd met 3-1 van het gastland: 25-17, 20-25, 25-23 en 25-17. Door de nederlaag in de halve eindstrijd lopen de vrouwen directe plaatsing voor de World Grand Prix van volgend jaar mis. Ze hebben in september nog een kans om een ticket af te dwingen (NRC)