Kortkolom economie

Meer passagiers voor Air France KLM

Amsterdam. Luchtvaartmaatschappij Air France KLM heeft in juni meer passagiers vervoerd, maar minder vracht. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanmorgen bekend. Er werden 4,6 procent meer passagiers vervoerd. De capaciteit steeg met 1,9 procent minder hard. De bezettingsgraad ging hierdoor met 2,2 procentpunt omhoog naar 84,2 procent. In alle regio’s steeg het aantal passagiers, maar in Azië het meest. Daar groeide het passagiersvervoer met 10,3 procent. Dat is voor een groot deel te verklaren door de tsunami in maart vorig jaar. Daardoor liep het aantal passagiers gedurende een aantal maanden terug. Het vrachtvervoer daalde afgelopen juni met 2,8 procent. De capaciteit liep ook terug, maar minder hard. Daardoor verslechterde de bezettingsgraad met 0,9 procent naar 63,9 procent. (Novum)

Samsung profiteert van vraag naar smartphone

Amsterdam. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft in het tweede kwartaal bijna 80 procent meer winst uit de gewone bedrijfvoering geboekt. Die komt hierdoor op recordhoogte. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van ’s werelds grootste maker van chips, telefoons, platte schermen en televisies die vanmorgen bekend werden gemaakt. De winst komt naar verwachting uit tussen de 6,5 en 6,9 biljoen won (4,6 tot 4,9 miljard euro). In het eerste kwartaal boekte het bedrijf een winst van 5,85 biljoen won, wat toen ook al een record was. De stijging van de winst is conform de gemiddelde verwachting in de markt. Volgens analisten is de stijging van de winst toe te schrijven aan de verkopen van het vlaggenschip van Samsung, de telefoonserie Galaxy. Het bedrijf gaf geen details per divisie, maar analisten gaan ervan uit dat 4,4 biljoen won van de winst is toe te schrijven aan de divisie die mobiele telefoons maakt. Dat komt overeen met ongeveer 65 procent van de winst. (Novum)

Ierland geeft met succes obligaties uit

Amsterdam. Ierland heeft gisteren in de eerste veiling na het ontvangen van noodhulp in 2010 vijfhonderd miljoen euro aan staatsleningen weten te veilen. Het land moet voor de schuldpapieren met een looptijd van drie maanden een rente betalen van 1,8 procent. Het Ierse agentschap achter de veiling kreeg 2,8 keer zo veel geld aangeboden als gevraagd. „We vinden de hoge inschrijving, de lage rente en de internationale interesse voor de veiling bemoedigend”, zegt de directeur van het agentschap.

Ierland heeft in november 2010 honderd miljard euro noodhulp gekregen. Twee maanden daarvoor had het land voor het laatst geld proberen op te halen via een veiling. (Novum)