Kortkolom buitenland

Videla veroordeeld om babyroof in Argentinië

Buenos Aires. De voormalige Argentijnse juntaleiders Jorge Videla (86) en Reynaldo Bignone (84) zijn gisteren veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor babyroof. De rechter in Buenos Aires achtte bewezen dat Videla, die de junta leidde tussen 1976 en 1981, verantwoordelijk was voor het stelen van 20 baby’s. Hij werd tot vijftig jaar celstraf veroordeeld. Zijn opvolger Bignone (84) kreeg 15 jaar. In totaal kregen 9 betrokkenen straf voor 34 gevallen van ‘systematische’ babyroof. Het vonnis geldt als een belangrijke stap in de Argentijnse verwerking van het juntaverleden. Volgens de mensenrechtengroep de Grootmoeders van de Plaza de Mayo stalen de militairen tussen 1976 en 1983 naar schatting 500 baby’s van linkse ouders, en gaven die aan kinderloze militairen. De groep heeft met behulp van DNA-bewijs de identiteit van 106 gestolen mensen weten te achterhalen. De voormalige juntaleiders waren eerder al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor misdaden tegen de menselijkheid, ondanks een Argentijnse wet die voorschrijft dat criminelen ouder dan 70 jaar ‘thuis mogen blijven’. Naar schatting verdwenen tijdens de junta meer dan 13.000 mensen. (AP, Reuters)

Uitslag verkiezingen Mexico onveranderd

Mexico-Stad. Ook na hertelling van ruim de helft van de stemmen blijft Enrique Peña Nieto de winnaar van de Mexicaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft de kiescommissie gisteren bekendgemaakt. Verliezend kandidaat Andrés Manuel Lopéz Obrador van de linkse PRD had een hertelling geëist. De tellers kwamen opnieuw uit op een verschil van 6,5 procentpunt tussen Peña Nieto en Lopéz Obrador. Lopéz Obrador weigert nog steeds zijn nederlaag te erkennen. Hij zegt dat Peña Nieto miljoenen stemmen heeft gekocht. (AP)

Vaticaan in problemen door crisis op markten

Rotterdam. Het Vaticaan heeft 2011 afgesloten met een tekort van 14,9 miljoen euro, het grootste tekort in jaren. Volgens een officiële verklaring gisteren lijdt het Vaticaan onder „de negatieve trend op de mondiale financiële markten”. De bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken, heeft vorig jaar 49 miljoen euro aan het Vaticaan gegeven, maar uit de verklaring is onduidelijk of de bank ook verloren heeft op investeringen. Het aantal giften is in ieder geval gestegen, naar 69,7 miljoen dollar (56,3 miljoen euro) in 2011. Positief was het resultaat van de Vaticaanse musea. De meer dan vijf miljoen bezoekers leverden in 2011 91,3 miljoen euro op, ongeveer tien procent meer dan het jaar daarvoor. In 2010 had het Vaticaan, na drie negatieve jaren, nog een overschot van 10 miljoen euro. (NRC)