Kortkolom binnenland

Pieter Baan Centrum in drie locaties opgedeeld

Rotterdam. Het Pieter Baan Centrum wordt vermoedelijk eind 2013 opgesplitst. De onderzoekskliniek van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil verdachten gaan onderzoeken op drie locaties: De Woenselse Poort in Eindhoven (7 plaatsen) , het Penitentiair Psychiatrisch Centrum van de Bijlmerbajes (8 plaatsen) en de Oostvaarderskliniek in Almere (24 plaatsen). Het PBC zoekt al sinds 2010 naar een nieuwe locatie. Het huidige onderkomen in Utrecht is duur , onder meer doordat het aan de beveiligingseisen van een huis van bewaring moet voldoen. Op de drie locaties waar het PBC rapportages wil gaan maken, is die beveiliging al geregeld. Door de spreiding denkt het PBC ook de wachtlijsten te kunnen oplossen. (NRC)

Twaalf jaar cel voor Gelredome-directeur

Arnhem. De oud-directeur van het Gelredome is gisteren tot 12 jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij haar met een honkbalknuppel heeft geslagen en vervolgens een kussen op haar gezicht heeft gedrukt. Het OM had 15 jaar geëist. Jasper van A. (47) meldde eind november bij de politie dat hij zijn vrouw had gedood. De politie trof haar zwaargewond aan. De vrouw overleed een dag later. De rechtbank hield er in de uitspraak rekening mee dat Van A. „zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft aangericht”. (Novum)

Ondanks aanpak wel nieuwe jeugdbendes

Den Haag. Sinds begin vorig jaar zijn in Nederland 36 nieuwe criminele jeugdgroepen ontstaan. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer. Opstelten stelde zich begin vorig jaar ten doel alle 89 bekende jeugdbendes binnen twee jaar aan te pakken. 28 van die groepen zijn nu nog actief. Maar er zijn er ook 36 bijgekomen. Opstelten belooft dat de aanpak van deze bendes voorrang krijgt. Naast criminele bendes zijn er 878 ‘hinderlijke’ jeugdgroepen en 222 ‘overlastgevende’ jeugdgroepen. (Novum)

Hogere straf voor aspergeteelster

Den Bosch. Aspergeteelster José J. uit Someren is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. De 49-jarige vrouw is schuldig bevonden aan mensenhandel. De rechtbank legde haar eerder dertig maanden op, waarvan zes voorwaardelijk. De boerin, die wegens wantoestanden op haar bedrijf in het nieuws kwam, was zelf in beroep gegaan. (Novum)