Kabinet Italië keurt 26 miljard aan bezuinigingen goed

Volgens de Italiaanse premier Monti worden er binnenkort eurobonds uitgegeven, een initiatief waar Angela Merkel op tegen is. De Italiaanse premier Mario Monti in het parlement in Rome. Foto AP / Mauro Scrobogna

De Italiaanse regering gaat de komende drie jaar 26 miljard euro bezuinigen.

Het kabinet van premier Mario Monti keurde vanochtend wetsvoorstellen goed die onder andere tijdelijk een ambtenarenstop instellen en het gebruik van dienstwagens door regeringsfunctionarissen moet terugdringen, meldt persbureau AP. In een verklaring laat de Italiaanse regering weten dat het zal proberen een verhoging van de btw te voorkomen tot volgend jaar juni.

Italië staat onder grote druk door stagnerende lonen en een stijgende werkloosheid. De economie is al een jaar lang in recessie en er zijn nog geen tekenen dat die binnenkort aantrekt.

Vorige maand gingen duizenden Italianen de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingen van Monti:

Met de bezuinigingsplannen trotseert Monti de forse tegenstand van de Italiaanse vakbonden. Volgens de premier zijn deze bezuinigingen nodig om “verspilling” tegen te gaan en de “efficiëntie te verbeteren” in Italië, korten op subsidies geven namelijk “meer kansen” voor “productiviteit”. Dat zei hij afgelopen woensdag na een bespreking met bondskanselier Angela Merkel in Rome.

Merkel en Monti spraken over de harde en impopulaire bezuinigingen die Duitsland aan het begin van de eeuwwisseling had moeten invoeren, zoals het verhogen van de pensioensgerechtigde leeftijd, om de werkloosheid te bestrijden en de economie te stimuleren. Merkel benadrukte de premier dat Italië pas op de langere termijn profiteert van de hervormingen en daarom moet doorzetten.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis