Griekse premier wil crisis te lijf met verkoop staatseigendommen

De nieuwe Griekse premier Antonis Samaras wil Griekse crisis te lijf met structurele hervormingen en privatisering. Foto AP / Kostas Tsironis

De nieuwe Griekse premier Antonis Samaras heeft vanavond in het parlement in Athene uiteengezet hoe zijn driepartijencoalitie van plan is de hevige economische crisis in het land het hoofd te bieden. Privatisering en liberalisering waren de kernwoorden.

Samaras zei dat Griekenland klaar is om een groot aantal structurele economische hervormingen door te voeren. Hij zei verder te onderkennen dat het programma om de staatsschuld te beperken de afgelopen tijd uit koers is geraakt.

De nieuwe Griekse premier zei dat zijn regering vooral wil inzetten op de verkoop van staatseigendommen, zoals de spoorwegen. Ook wil hij de energiemarkt liberaliseren.

‘Geen hints meer naar mogelijk Grieks exit uit euro’

Griekenland ligt achter op schema bij het doorvoeren van de hervormingseisen die de internationale schuldeisers hebben gesteld in ruil voor hun miljardenleningen aan het noodlijdende Zuid-Europese land. Griekenland verkeert al vijf jaar in recessie en heeft zijn werkloosheidscijfer zien oplopen tot 22 procent van de beroepsbevolking.

Samaras riep schuldeisers en internationale regeringsleiders op de Griekse herstelpogingen niet steeds te ondergraven door te hinten op een mogelijk Grieks exit uit de euro.

De toespraak van Samaras vormt het startschot van een drie dagen durend debat in het Griekse parlement. Aan het eind daarvan zal de volksvertegenwoordiging zijn vertrouwen in de nieuwe coalitieregering moeten uitspreken. De coalitie van Samaras heeft 179 van de 300 zetels in het parlement.

    • Niels Posthumus