Opinie

    • Margriet Oostveen

Frisse gezichten

None

Tranen zie ik?

Valt van dit volk de rouwklacht

Nog te vertrouwen?

(Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij: ‘Bij de dood van een prins’)

Monica Nunes is wat je noemt een veelzijdige vrouw:

Opgestapt Noord-Hollands Statenlid van de PVV.

Opgestapt Noord-Hollands Statenlid van Hero Brinkmans fractie.

Trouw contribuant van de extreemrechtse website Stormfront.org.

Kinderverpleegkundige.

Kinderfotograaf.

Op haar website Twinkel.me is haar portfolio in te zien: snoezig hoor. Baby’s. Een zwangere buik. Schoolkinderen in echt álle tinten. En in de categorie ‘vrij werk’: een poes, wolkenluchten, herfstbos.

Onder het kopje ‘Over Mij’ vertelt Monica over zichzelf dat zij „positief in het leven staat” en „graag een dolletje maakt”. Monica is „een enorme bofkont”. Haar stijl noemt zij „puur en uniek”.

Klopt. Neem haar bijdrage aan Stormfront waarin zij zich afvraagt: „… wat doen we met geestelijk en lichamelijk gehandicapten, met homosexuelen, feministische vrouwen? Al deze mensen staan het ideaal van een gezond vitaal Germaans ras in de weg.”

Ik verneem altijd graag hoe mensen werk en leven combineren. Dolletjes maken. Naar Stormfront schrijven. Dus ik bel haar op.

„Je overvalt me een beetje”, zegt Monica Nunes.

Ik zeg dat ik haar kinderfotografie opmerkelijk vind.

Prompt ziet Monica een uitweg:

„Ja! En onnozele kinderen van elf jaar werden op Stormfronts website ingepalmd. Die wilde ik helpen.”

Heeft ze voorbeelden? Helaas niet. Monica zucht. Ze is nu eenmaal „een heel naïeve hopeloze idealist”.

Dus op een dag in 2008 meldt deze telg uit een Joodse annex verzetsfamilie („Mijn oma is de enige die het overleefde en mijn opa zat met Hannie Schaft in het Haarlemse verzet”) aan op Stormfront.org, om te laten zien dat zij „een mens was zoals zij”.

Waarom, in Jawehs naam?

„Om te overtuigen dat hun denkbeelden niet kloppen natuurlijk”, zegt Monica.

Maar hoezo dan bijvoorbeeld deze tekst?

„Als ik zie hoe de oorlog in mijn familie is uitgekauwd (bij oud-ooms en tantes) en hoe daar nog steeds door oudjes over gezemerd wordt, word ik onwel.”

Dat citaat, zegt Monica, is „verneukt” door Stormfront toen ze haar te kritisch vonden. „Ik plaatste ook berichtjes op de website Babbelz.nl. Daarmee zijn ze aan de haal gegaan. En het citaat over het Germaanse ras, zegt ze, dat was juist „kritiek op” een bericht van een ander.

Enfin. Kalmpjes nemen we een reeks van haar Stormfrontcitaten door, alsook haar Ghanese oom en de moslimvriendinnetjes van haar kinderen („echt vollédig geïntegreerd”). Monica vertelt nog wat over Hero Brinkman, die haar telefonisch zou bedreigen, en dat ze dat heeft opgenomen. Laat maar horen, zeg ik. Even later belt ze terug: „Mijn man raadt het me af.”

Maar ach. Vanavond heeft de PVV weer nieuwe kandidaten. Een frisse lijst, die dat misschien wel het hele weekend zal blijven.

‘In Nederland’ houdt vanaf maandag 9 juli zomerpauze en is 13 augustus terug.

    • Margriet Oostveen