FIFA gaat overstag: chip in bal of camera

De arbitrale blunder bij het EK-duel Oekraïne-Engeland heeft zijn nut bewezen.

Een inzet van Marko Devic werd door John Terry achter de doellijn weggetrapt, maar de Hongaarse lijnrechter zag de goal niet en voorkwam zo de gelijkmaker voorOekraïne, dat mede daardoor werd uitgeschakeld.

Toeval of niet, nog geen maand na deze dwaling is wereldvoetbalbond FIFA overstag: er komt een elektronisch oog op de doellijn óf een bal met chip. Dat heeft de FIFA gisteren in Zürich bekendgemaakt. Voorzitter Sepp Blatter sprak van „een historische dag”. Hij was er altijd tegen, de vaart moet in het spel blijven, vindt hij. En hij vond het te duur voor arme clubs en landen. De technologie kost rond de 200.000 euro per stadion, de FIFA betaalt het.

De technologie wordt in december op het WK voor clubteams in Japan in gebruik genomen. Zij wordt ook ingezet bij het landentoernooi om de Confederations Cup in 2013. Als alles goed gaat, krijgt Brazilië een jaar later de WK-primeur.

De cameraregistratie werkt volgens het ‘tennisprincipe’ van producent Hawk-Eye. De chip is van fabrikant GoalRef: zodra de bal de doellijn passeert, hoort de scheidsrechter een piep in zijn ‘oortje’.

De buitenspelval blijft mensenwerk. Grensrechters bepalen met de scheidsrechter of een speler offside staat of niet. De FIFA negeert voorstellen om een duel stil te leggen en achteraf op een tv-scherm te beoordelen of sprake is geweest van buitenspel. Te veel oponthoud, vindt de FIFA.

De Europese voetbalbond UEFA experimenteert al een paar jaar met twee assistent-scheidsrechters op de achterlijn. Dat bleek op dit EK niet toereikend, getuige de foute beoordeling bij Oekraïne-Engeland. De lijnrechter leek langs de verkeerde kant van de paal naar de bal te kijken en zag zo de goal over het hoofd.

De KNVB is positief over elektronische waarneming bij de doellijn. Die wordt zeker ingevoerd in het Nederlandse voetbal, maar het is nog niet zeker wanneer.