FIFA eindelijk voor camera's op doellijn - ook tijdens WK 2014

De Wereldvoetbalbond FIFA gaat doellijntechnologie inzetten om tijdens wedstrijden te bepalen of een bal over de doellijn is geweest. De techniek moet, indien zij goed werkt, al op de Confederations Cup 2013 worden ingezet. Ook zal de technologie, als alle proeven goed gaan, worden gebruikt tijdens het WK 2014.

Secretaris-generaal van de FIFA Jerome Valcke maakte het nieuws gisteren in Zürich bekend. Het gaat om de Hawk-Eye- en GoalRef-systemen. De Engelse Premier League zal de technische hulpmiddelen waarschijnlijk komend seizoen al als eerste invoeren.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was lid van de commissie die gisteren meldde dat testresultaten hebben aangetoond dat de Hawk-Eye- en GoalRef-systemen snel en precies kunnen beoordelen of een bal de doellijn heeft gepasseerd. Blatter was lang fervent tegenstander van doellijntechnologie, maar leek eind vorig jaar al langzaamaan om te gaan.

Blatter twitterde tijdens het EK, toen een loepzuiver doelpunt van gastland Oekraïne tegen Engeland niet werd geteld, dat het tijd werd voor technische hulp. AP