Federer verslaat Djokovic en staat in finale Wimbledon

Roger Federer in actie tijdens zijn halve finale op Wimbledon tegen Novak Djokovic. Foto Reuters / Dylan Martinez

Roger Federer heeft Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld en titelverdediger, verslagen op Wimbledon. De Zwitser deed dat overtuigend in vier sets: 6-3, 3-6, 6-4, 6-3. Als Federer de finale zondag wint, verstoot hij Djokovic van de eerste positie op de wereldranglijst.

Zesvoudig Wimbledonkampioen Federer speelde een uitermate sterke wedstrijd en hield daarmee de statistiek in stand dat hij nooit in de halve finale van Wimbledon verliest. De afgelopen twee jaar verloor de Zwitser in de kwartfinale. De jaren ervoor stond hij steeds in de finale van het toernooi op het heilige gras van Londen.

Na een uur hadden beide spelers al één set binnen. In de eerste bleek één breakpoint genoeg voor Federer. In de tweede set domineerde Djokovic op het Londense Centre Court.

Federer herpakte zich echter in de derde set, die lang gelijk op ging. Op 5-4 wist Federer echter de servicegame van zijn tegenstander te winnen en daarmee meteen de set.

Die klap kwam Djokovic niet meer te boven. In de vierde set verloor de Serviër direct zijn eerste opslagbeurt. Deze voorsprong gaf Federer niet meer uit handen.

In de finale zal de Zwitser het opnemen tegen of Andy Murray of Jo-Wilfred Tsonga. De eerste jaagt al jaren op zijn eerste grandslamtitel, en kan die nu dus mogelijk in eigen land winnen. De tweede, Fransman Tsonga, was vorig jaar te sterk voor Federer in de kwartfinale van Wimbledon.

    • Niels Posthumus