Een hangbarbecue van Rotterdam Centraal

Rotterdamse kunstenaars en en timmerlieden bouwen met buurtbewoners meubeltjes uit bouwafval van onder meer het Centraal Station.

Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam / The Netherlands: 01-07-2012: Bouwfestival Deelhout waar door het publiek meubelen worden gemaakt van bouwafval van de nieuwbouw van station Rotterdam Centraal. Het is een samenwerking tussen ontwerpers en architecten. Hier: Aletta van Stakkenburg.
Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam / The Netherlands: 01-07-2012: Bouwfestival Deelhout waar door het publiek meubelen worden gemaakt van bouwafval van de nieuwbouw van station Rotterdam Centraal. Het is een samenwerking tussen ontwerpers en architecten. Hier: Aletta van Stakkenburg.

„Zo kan ik een stukje verdwijnend Rotterdam in ere houden.” Nikita Gooijer legt de laatste hand aan een fotolijst, gemaakt uit bouwafval van het Rotterdamse Centraal Station. Rondom haar vliegt het zaagsel in het rond. In een vijftal kraampjes op het bouwterrein voor Rotterdam Centraal timmeren een moeder en dochter een yogabankje. Een koppeltje knutselt een ‘hangbarbecue’ in elkaar. Samen met een honderd anderen hadden ze zich afgelopen zondag opgegeven om aan de slag te gaan met restmateriaal van de stationsverbouwing.

„De initiatiefnemers van de verbouwing, ProRail, NS en de gemeente Rotterdam, wilden iets terugdoen voor buurtbewoners die door hen hinder ondervonden en schakelden ons in”, vertelt Bas van den Berg. Hij is een van de krachten achter De Bende, een collectief van ontwerpers, kunstenaars en meubelmakers die ‘meer’ willen halen uit lokaal restmateriaal.

De Bendeleden vroegen zondag aan stationsaannemers om afgedankt spaanplaat, buizen of hout naar een centraal punt te brengen. Mensen die rondom het station wonen of werken, mochten daaruit graaien wat interessant leek en een ontwerp namaken of een eigen idee realiseren. De Bendeleden, in jasjes van gerecycled reclamemateriaal, hielpen waar nodig en zorgden voor gereedschap en muffins.

Van den Berg: „Bij al onze projecten speelt een combinatie van kennis uitwisselen en gebruiken wat je hebt een rol. Een beetje zoals wanneer je thuis klust: je krijgt tips van je vader en leent een boor van je buurman.”

De Bende gaat een niveau verder, Het collectief brengt niet alleen vakmensen in contact met hobbyisten, maar biedt ook een platform waarop professionals uit verschillende disciplines een beroep op elkaar kunnen doen.

Van den Berg wil de ‘eindgebruiker’ betrekken bij projecten in de openbare ruimte. Zo liet De Bende museumbezoekers in april helpen bij het maken van bankjes in het Rotterdamse museumpark. Hierbij werd gebruikgemaakt van wilgentenen, overgebleven na het knotten in de buurt. Het initiatief kon rekenen op veel enthousiasme, al stond een paar klussende kinderen het huilen nabij toen ze de zelfgemaakte bankjes niet mee naar huis mochten nemen.

Dat was zondag geen probleem: 800 kilo tot tafels en kastjes verwerkt restmateriaal werd, zelfs toen het begon te gieten, enthousiast op ruggen en fietsen gehesen om thuis te (her)gebruiken.

Komende zondag geeft de Bende een naaiworkshop met reclamematerialen. Meer info: b-e-n-d-e.nl.

Peter van Straaten is met vakantie, hij hervat zijn rubriek op 27 juli.

    • Sabeth Snijders