Defensie ontslaat sporters vanwege de bezuinigingen

Demissionair minister Hans Hillen maakte gisteren bekend dat hij de Defensie Topsport Selectie opheft.

Rotterdam. Defensie beëindigt de contracten van de vijf topsporters die het ministerie in dienst heeft. Drie weken voor de Olympische Spelen kregen de atleten Bram Som en Gregory Sedoc, de judoka’s Elisabeth Willeboordse en Guillaume Elmont en geweerschutter Rolf van der Velde te horen dat ze voor het eind van het jaar een andere manier moeten vinden om hun sport te financieren.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef demissionair minister Hans Hillen (Defensie, CDA) gisteren dat hij de Defensie Topsport Selectie opheft vanwege de huidige bezuinigingen van 1 miljard euro op zijn departement. Defensie bood topsporters een deeltijdbaan met een fulltime salaris en faciliteerde hun topsportcarrière. In ruil daarvoor werden de sporters ingezet voor werving en pr. Op het hoogtepunt in 2004 bestond de selectie uit twintig atleten. Judoka Mark Huizinga, die bij de luchtmacht werkte, was de bekendste.

Het einde van het project komt niet onverwacht. Het werd de afgelopen jaren al uitgedund tot slechts vijf mensen. De begroting daalde van bijna 1,5 miljoen euro naar ruim 3 ton. Het lag voor de hand de beslissing tot opheffing pas ná de Spelen te nemen.

Willeboordse, Elmont en Sedoc doen mee aan de Spelen in Londen. Som en Van der Velde hopen zich nog te kwalificeren. Daarna zal „Defensie de sporters begeleiden bij het zoeken van een nieuwe betrekking”, schrijft Hillen.

In theorie zouden de vijf bij Defensie kunnen blijven werken, maar dan moeten ze fulltime als militair aan de slag. NRC