De 10 geboden

1. Geef

De basis van alles: deel wat je hebt met anderen, maakt niet uit wat. Geld, sigaretten, bier, sokken. Een verhaal geven kan ook. Je fiets. Je bank als de ander geen slaapplek meer heeft.

2. Neem

Het gevolg van nummer 1 is dat door te geven er van alles terugkomt. Het is zaak dat te nemen, zonder pardon. Anders heeft het geven geen zin. Dan is er geen evenwicht. Nooit een rondje geven in de kroeg en dan naar huis gaan. Het volgende rondje eerst even aanpakken.

3. Vraag

Als je de weg niet weet, niet zelf gaan zoeken maar gewoon vragen, liefst aan iemand met een hond, want die komen uit de buurt en weten altijd de weg. Je niet te groot voelen, te trots. Gewoon vragen. Gaat ook op voor andere situaties. Heb je geen geld, vraag iemand om geld. In bed ook heel belangrijk. Niet afwachten, gewoon vragen: Wil je dit doen? Wil je dat doen? Het werkt.

4. Doe

Volgende punt sluit aan op nummer 3. Als iemand jou iets vraagt, gewoon doen. Wederom zonder pardon. De weg wijzen. In bed alles wat je gevraagd wordt gewoon doen. Niet over nadenken. Uitgangspunt: iets doen is altijd beter dan niets doen.

5. Maak

Dit is iets anders dan doen. Het verschil: er is hier een eindproduct, vaak. Mensen die niets maken tellen niet mee als het er echt op aankomt. In barre tijden. Iets maken is essentieel, al is het een boek, een muurtje, een tekening, paperclips. Kaas maken is mooi. Bier brouwen. Zelfs een gedicht maken telt.

6. Vloek

Het leven gaat allemaal niet vanzelf en als er iets niet lukt of misgaat dan is een verbale uitlaatklep noodzakelijk. Loopt je ketting van je fiets, vloek dan flink. Dat is niet verkeerd. Ook als je vrij staat voor het doel en de ander voor eigen succes gaat. Vloeken!

7. Drink

Een vriend zegt altijd: ‘Drink niet meer dan strikt noodzakelijk.’ Drinken is geen doel, het is een middel, de grens bepaal je zelf. Drinken is een versneller. Emoties en gedachten worden opeens helder. Echt.

8. Voel

In de zin van: fysiek contact. Uiterst belangrijk, want we kunnen kletsen tot we een ons wegen, op het juiste moment de juiste persoon stevig vastpakken geeft het leven wat schwung, doet je bloed stromen en zet zaken in beweging die door honderd verhalen niet in beweging te krijgen zijn. Tevens: ruik, hoor, zie, proef.

9. Zing

Op de fiets, onder de douche, tijdens Carnaval. Laat die stem galmen. Verlies je stem, en schaam je niet. Zingen is geen wedstrijd, het is naar buiten stampen van een gevoel. Kies wel de juiste liedjes, a.u.b.

10. Geniet

Slotpunt en eigenlijk een samenvatting van het voorgaande. Maak je leven niet te zwaar. Een som van de negen voorgaande punten helpt daarbij.

    • Jan van Mersbergen