Britten ‘verkopen’ Delta Lloyd

Grootaandeelhouder Aviva verkoopt 37 miljoen aandelen Delta Lloyd. De Britten willen hun balans verbeteren, Delta Lloyd krijgt meer vrijheid.

None

John McFarlane, sinds 1 juli 2012 het nieuwe hoofd van de Britse verzekeraar Aviva NV, heeft er geen gras over laten groeien. Beleggers in Aviva verwachtten na zijn aanstelling een koerswijziging en die krijgen ze nu ook. Op donderdag 5 juli, overtuigde McFarlane het bestuur van zijn nieuwe strategische plannen.

Dat er verandering op til is, ondervond Delta Lloyd donderdag tot twee maal toe. Grootaandeelhouder Aviva maakte eerst bekend dat het 25 miljoen aandelen Delta Lloyd zou verkopen aan €10,75 per stuk. Door de grote belangstelling werd dat aantal verhoogd naar 37 miljoen.

De verkoop past in McFarlanes kostenbesparende plannen. Bij de presentatie van zijn plannen donderdag zei McFarlane dat hij onder meer belangen zal verkopen in 16 activiteiten om de balans te verbeteren. Aviva is actief in 58 marktsegmenten. In 27 daarvan wil Aviva verbeteringen aanbrengen om het rendement te vergroten. Uit de 16 genoemde activiteiten wil de verzekeraar zich terugtrekken omdat die niet winstgevend genoeg zijn.

Volgens de Financial Times maakt de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd deel uit van die zestien bedrijven. Maar volgens Delta Lloyd is hier sprake van enige verwarring. „Aviva heeft Delta Lloyd in zijn presentaties niet genoemd”, zegt een woordvoerder van Delta Lloyd. „Aviva had al bij de beursgang in 2009 besloten dat het geen groot belang meer zou behouden in Delta Lloyd.”

Delta Lloyd wijdt de plotse wijziging van donderdagavond aan grote belangstelling voor het aandeel Delta Lloyd. Het reageert positief op de verkoop. „Er was veel belangstelling voor het aandeel Delta Lloyd”, aldus de woordvoerder. „Investeerders houden er al een tijdje rekening mee dat Aviva het belang in Delta Lloyd wil verkleinen.” Na verkoop daalt het belang van Aviva in Delta Lloyd van 43,1 procent naar minder dan 20 procent. Volgens Delta Lloyd een strategische keuze: Aviva verliest het recht om een tweede commissaris voor te dragen.

De verkoopprijs lag met 10,75 euro 85 cent onder de slotkoers van donderdag. Vanochtend daalde het aandeel Delta Lloyd even onder de 11 euro. Maar rond het middaguur stond de koers al weer ruim boven de 11 euro. De nieuwe aandeelhouders boekten een winst van bijna 50 cent.