Armstrong beschuldigt Amerikaanse dopingwaakhond van ‘vendetta’

Lance Armstrong beschuldigt topman Travis Tygart van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit USADA van een „vendetta” tegen hem.

Zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong reageert op berichten in onder meer de De Telegraaf en The New York Times dat vijf Amerikaanse (oud-)renners belastende verklaringen over hem hebben afgelegd over dopegebruik, in ruil voor een lichtere straf. „Dus als ik het goed begrijp: kom binnen en vertel ze precies wat ze willen horen en je krijgt immuniteit én anonimiteit. Ik heb dat aanbod nooit gekregen”, aldus Armstrong in een e-mail aan het Amerikaanse persbureau AP.

Volgens de oud-renner is de USADA bezig met een campagne tegen hem en niet met een poging van het wielrennen een ‘schonere’ sport te maken. „Dit is gewoon een ouderwetse selectieve vervolging die riekt naar een vendetta”, zegt Armstrong.

De Telegraaf meldde gisteren dat zijn oud-ploeggenoten George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie en Christian Vandevelde voorafgaande aan deze Tour geheime afspraken met USADA hebben gemaakt in de dopingzaak tegen hun kopman. Ook Jonathan Vaughters, oud-teamgenoot van Armstrong en nu ploegleider van Zabriskie en Vandevelde bij Garmin, zou van de afspraken met de USADA op de hoogte zijn geweest.

Vaughters ontkent de berichten categorisch. Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step) zwijgt, net als Tourveteraan Hincapie van BMC.