383 moties: einde vrije tandartstarief, JSF wankelt

De proef met vrije tarieven voor tandartsen wordt volgend jaar stopgezet. Minister Schippers (Zorg, VVD) heeft dat op wens van de Tweede Kamer besloten. Het experiment zou drie jaar duren. De Nederlandse Zorgautoriteit meldde vorige week dat de tarieven sinds de start van de proef begin dit jaar stegen.

Een motie over de tandartstarieven was gisteren één van 383 moties en amendementen die in stemming werden gebracht, op de laatste vergaderdag van deze Tweede Kamer.

Het werd niet de verwachte historisch lange vergaderdag. De stemmingen waren tegen half twee vannacht afgerond. Voorzitter Gerdi Verbeet had de Kamer voorgehouden dat het laat zou worden, zodat de parlementariërs zich zouden inhouden met spreekteksten en interrupties. Het was Verbeets laatste dag als voorzitter; na afloop liep ze in tranen terug naar haar kamer.

Tot de verkiezingen van 12 september komt de Kamer niet meer bij elkaar, tenzij dat vanwege actuele ontwikkelingen nodig is. Belangrijke andere besluiten waren:

Een kleine meerderheid sprak zich uit voor stoppen van de Nederlandse deelname aan het JSF-project. Volgens PvdA, PVV, SP en GroenLinks zijn verdere investeringen in de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtstoestel „niet langer financieel verantwoord”. De gewijzigde houding van de PvdA gaf de doorslag. Een nieuw kabinet moet over de JSF beslissen. Met het oog op de formatie laat minister Hillen (Defensie, CDA) nieuw onderzoek doen naar alle kosten van het project, waarin Nederland tot nu toe 1 miljard euro stak.

Twee moties over gewetensbezwaarde trouwambtenaren haalden een meerderheid: één van Van Gent (GroenLinks) en één van Heijnen (PvdA). Daarin staat dat gemeenten geen ambtenaren meer moeten aanstellen die bezwaar hebben om homostellen te trouwen. Minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) schuift dit door naar een volgend kabinet.

De cultuurkaart voor jongeren is gered. De overheid vult de laatste zes ton aan die daarvoor nodig was.

De bezuiniging van 30 miljoen op het Europees ruimtevaartprogramma wordt teruggedraaid.