Zweed wordt chef missie Afghanistan - Nederland gepasseerd

Nederland is gepasseerd voor een prominente post in Afghanistan. Aanstaande dinsdag wordt de Zweed Karl Åke Roghe benoemd als de nieuwe baas van de Europese politietrainingsmissie in Afghanistan (EUPOL). Dat bevestigen bronnen in Brussel en Kabul aan NRC Handelsblad.

De verwachting alom was dat de Nederlander Piet Deelman, rechter in Almelo en voormalig korpschef van Twente, de baan zou krijgen. Nederland levert met 56 mensen de grootste bijdrage van alle landen in EUPOL. Een betrokkene:

“Het is niet zo dat het grootste contingent altijd de hoogste baas mag leveren, maar iedereen nam aan dat hij het wel zou worden.”

Missie is grotendeels militair.

Begin vorig jaar besloot Nederland een politietrainingmissie op te tuigen in Kunduz. De missie is grotendeels militair, maar dankzij een motie van D66 en GroenLinks werd ook geïnvesteerd in EUPOL. Deze Europese samenwerking (350 medewerkers uit 27 landen) richt zich vooral op de ontwikkeling van hoger politie- en justitiekader in Afghanistan.
Piet Deelman werd vorig jaar september naar Kabul gezonden en is inmiddels coördinator van de politietrainingen. Waarom hij niet de verwachte promotie heeft gekregen na het vertrek van de Fin Jukka Savolainen, is niet bekend. De nu benoemde Zweed Roghe was eerder uitgezonden naar Soedan en Kosovo.