Wat kunnen we verwachten op mogelijk de langste Kamerdag ooit?

Het laatste debat staat vannacht om 03.10 gepland. Foto NRC / Roel Rozenburg

In juni 2006 debatteerde de Tweede Kamer tot precies 05.38 over de zaak-Hirsi Ali. Die nacht, die de val van het kabinet-Balkenende II inluidde, ging de boeken in als de langste Kamerdag ooit. Wordt dat record vannacht gebroken?

Update 15.26 uur
Het ziet er niet naar uit dat het al te laat wordt vannacht. Kamervoorzitter Verbeet heeft de spreektijden ingekort, waardoor het laatste debat nu net na middernacht is gepland.

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Lieve volgers ga voor mijn doen vroeg slapen anders trek ik het zelfs niet morgen ;-) grote vraag verbreken wij het record van 2006? #05.38

Voor dat de zomer begint wil de Kamer namelijk over tal van onderwerpen nog knopen doorhakken. Na het zomerreces staan namelijk de verkiezingen alweer te wachten. Daarom is er vannacht om 03.10 pas het laatste debat gepland. Daarna moet er nog worden gestemd over honderden moties en amendementen, een proces dat naar verwachting tussen één en twee uur in beslag neemt.

Twitter avatar Borisham Boris van der Ham Om 9 uur stemmingen. Daarna allerhande debatten tot ongeveer half vier s nachts. Dan weer stemmingen. Hopelijk rond 7 uur ‘s ochtend thuis.
Twitter avatar martijnvdam Martijn van Dam Sportdrank check, krachtvoer check, cafeïne check: klaar voor de 20 uur van Den Haag, de marathonvergadering van 9u vandaag tot morgen 5u.

‘Wel interessant, geen vuuurwerk’

Er staan interessante debatten op het programma, maar echt vuurwerk zal het niet worden, aldus Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC Handelsblad.

“Het is een beetje een urban legend dat de laatste Kamerdag altijd heel spannend is. Zeker nu het kabinet demissionair is valt dat wel mee. Er kunnen geen ministers worden weggestuurd en alles staat eigenlijk al in het teken van de verkiezingen. Dat betekent niet dat het geen interessante debatten worden vandaag. In het debat over Europa zal Rutte worden aangevallen op zijn verhaal over Europa. Ook de debatten over de JSF en de weigerambtenaren worden boeiend.”

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Vandaag langste dag parlementaire jaar. Wij trekken nogmaals ten strijde tegen het Q-koorts schandaal en de schimmige bewegingen rond #ESM

Zware en lange nacht

Overigens is vroegtijdig vertrekken er niet bij voor de politici: alle Kamerleden moeten blijven tot de stemmingen zijn afgerond, omdat één stem soms het verschil maakt. Het wordt dus een zware en lange nacht. Staal:

“Er staan heel veel VAO’s op het programma, korte debatten ter afronding van een overleg in een commissie. Daarbij kunnen de partijen moties indienen en daarover moet na afloop van al die debatten worden gestemd. Het gaat echt om honderden moties en amendementen, dus het vergt vooral veel van Kamervoorzitter Verbeet om dat allemaal in goede banen te leiden. En ook onder de Kamerleden zal de moeheid wel toeslaan.”

Voor Kamerleden die na de verkiezingen niet terugkeren is vandaag de laatste ‘normale’ dag in de Kamer. De dag na de verkiezingen en op Prinsjesdag komt de Kamer in deze bezetting nog bijeen. Pas een week na de verkiezingen zijn de vertrekkende leden Kamerlid af.

Twitter avatar mariekecda Marieke van der Werf Laatste Kamerdag. Ga ‘m koesteren, maar weet niet of dat morgenochtend uur of 4 ook nog lukt :). We’ll see.
Twitter avatar SjoeraDikkers Sjoera Dikkers Ik zie een beetje op tegen de lange dag van morgen. 09.00 uur eerste stemming en dan rond 04.00 de laatste. #ochtendmens
Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang Vandaag mijn afscheidsreceptie in de Kamer en om vier uur ‘s nachts laatste keer stemmen. Partir c’est mourir un peu.
Twitter avatar mchaverkamp Maarten Haverkamp Laatste “gewone” werkdag als Kamerlid. Met beetje “geluk” breken we een record. Laatste debat begint 0330 & daarna stemmen over 200+ moties!
    • Lex Boon