Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

WikiLeaks publiceert ‘Syrië-files’ met miljoenen diplomatieke e-mails

WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De organisatie publiceerde vandaag de ‘Syrië-files’: 2,4 miljoen e-mails die een nieuw licht zouden schijnen op het Syrische conflict.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De organisatie publiceerde vandaag de ‘Syrië-files’: 2,4 miljoen e-mails die een nieuw licht zouden schijnen op het Syrische conflict. Foto AFP / Leon Neal

WikiLeaks is begonnen met het publiceren van wat ze de Syrië-files noemen: meer dan twee miljoen e-mails van Syrische politieke figuren, ministeries en aanverwante bedrijven die tussen augustus 2006 en maart 2012 verstuurd zijn.

Dat meldt de klokkenluidersorganisatie op zijn eigen website.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks ALERT: WikiLeaks begins release of the Syria Files: over 2.4 million documents from 680 entities http://t.co/OtPznKrt https://t.co/xWcNxCbG

‘Beschamend voor Syrië, maar ook voor tegenstanders’

WikiLeaks werkt samen met enkele grote nieuwsorganisaties als de Duitse zender ARD, de Spaanse nieuwswebsite Publico.es en het persbureau AP. Zij gaan volgens WikiLeaks de komende twee maanden berichten over wat er in de e-mails gevonden wordt. Volgens oprichter Assange zijn ze ‘beschamend’ voor Syrië:

“Maar ook voor de tegenstanders van Syrië. Ze helpen ons niet zozeer een bepaalde partij te bekritiseren, maar wel om hun belangen, gedachten en daden te begrijpen. Alleen met wederzijds begrip is het conflict op te lossen, zo hopen wij.”

‘Het Syrische regime en de Syrische economie van binnenuit gezien’

De Syrië-files zouden een nieuw licht schijnen op de interne gang van zaken bij het Syrische regime en de economie van het land. Maar wat er ook uit blijkt, zegt de organisatie, is dat het Westen en Westerse bedrijven ‘het ene zeggen en het andere doen’.

Het gaat in totaal om ruim 2,4 miljoen e-mails van 680 verschillende domeinen. WikiLeaks telde bijna 700.000 e-mailadressen die informatie verstuurden en ruim een miljoen die ontvingen. 400.000 e-mails zijn in het Arabisch, bijna 70.000 in het Russisch. WikiLeaks benadrukt dat het met zulke grote aantallen niet mogelijk is om de authenticiteit van elke e-mail meteen te verifiëren. Bij alle nieuwsverhalen die er tot nu toe uit gedistilleerd konden worden, zou er wel al grondig gecheckt zijn.

Hier staan de eerste 25 bestanden die WikiLeaks heeft vrijgegeven.