Werkloosheid onder schoolverlaters neemt toe

Jongeren die net hun studie hebben afgerond, vinden steeds moeilijker een baan. Onder pas afgestudeerde mbo’ers en academici is de werkloosheid in drie jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt persbureau Novum.

In 2008 vond 3,2 procent van de mbo’ers geen baan, vorig jaar was dat zeven procent. Onder afgestudeerden met een universitair diploma ging de werkloosheid omhoog van vier naar 7,9 procent. Ook een hbo-diploma geeft geen harde garantie op een baan. In die groep steeg de werkloosheid van vier naar 6,6 procent.

De onderzoekers wijten de hogere werkloosheidscijfers aan de economische crisis. Schoolverlaters moeten langer zoeken voordat ze een baan vinden, krijgen minder vaak een vaste aanstelling en de carrièreperspectieven zijn vergeleken met voorgaande jaren slechter.

Van de recent gediplomeerde vrouwelijke schoolverlaters werkt nu 63 procent minder dan 33 uur. Bij de mannen is dat zo’n twintig procent. Het percentage vrouwen dat in deeltijd werkt is door de crisis toegenomen.