Vouw je borst als origami

Metropolis aflevering 1: BorstenNed 3. 21.00 - 21.35 uur

Philip Roth wijdde er in 1972 een korte roman aan en Woody Allen wordt er door achtervolgd in een van zijn eigen films. De borst.

In deze eerste aflevering van Metropolis, het VPRO-programma waar verslaggevers in verschillende landen op zoek gaan naar gebruiken rondom een thema, draait het ook allemaal om de fameuze melkklieren. In de korte documentaire worden verschillende vrouwen over de wereld gevolgd.

Allemaal zijn ze, ieder om een andere reden, druk bezig met hun borsten. Cecilia uit Peru wil van „haar enorme tieten” af en gaat naar een transseksuele sporttrainer die haar helpt haar cup F te reduceren naar een beschaafde C. In de Oekraïne toont brunette Oksana, lid van de actiegroep FEMEN, hoe haar vriendinnen met ontblote borsten tegen een abortusverbod demonstreren. En in Amerika besluit Suzanna dat het, na vier kinderen, hoog tijd is voor een paar siliconenexemplaren. Ook Nederland wordt niet overgeslagen: in Zwanenburg volgen we Gemma die haar 4-jarige zoon nog de borst geeft. „Je hebt altijd wat bij de hand”, zegt ze droogjes.

Die verscheidenheid aan invalshoeken is vermakelijk. Terwijl Cecilia lachend praat over haar ‘uiers’, vertelt Suzanna, met tranen in de ogen, dat ze haar borsten kan vouwen „als origami”. Toch is de uitzending te kort om diep op het onderwerp in te gaan. Wie meer wil, kan nog altijd het boek A history of the breast van Marilyn Yalom lezen.

Rosan Hollak