Nog acht medewerkers publieke omroep boven de norm

Bij de publieke omroep mogen maximaal acht medewerkers boven de balkenendenorm zitten. Dat aantal is nu nog tien, maar volgend jaar niet meer. Foto Hollandse Hoogte / Bart Mühl

Volgend jaar zal het aantal presentatoren bij de publieke omroep dat boven de ‘balkenendenorm’ verdient acht bedragen - het maximum volgens in 2009 gemaakte afspraken. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt in antwoord op Kamervragen.

Nu is het aantal nog tien, omdat eerder afgesloten contracten niet konden worden opengebroken om het salaris tussentijds omlaag te krijgen. In 2010 werd nog verwacht dat het er nu elf zouden zijn, dus het terugbrengen loopt voor op schema, schrijft ze aan de Kamer.

Presentatoren van de publieke omroep mogen niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Er mogen uitzonderingen worden gemaakt: dan moet de medewerker een uitzonderlijk talent bezitten of als kijkcijferkanon te boek staan. Het maximum aantal mensen voor wie dat mag gelden, is acht. Vorig jaar dienden CDA, VVD en PVV nog een plan in om het aantal uitzonderingen terug te brengen naar drie.

De Kamervragen (hier te lezen) kwamen van Joël Voordewind van ChristenUnie. Hij stelde ze naar aanleiding van het bericht dat Matthijs van Nieuwkerk ‘te veel’ zou verdienen. Ook Paul de Leeuw en Paul Witteman werden toen in De Telegraaf genoemd als presentatoren die ver boven de norm zouden zitten. Voordewind wilde weten waarom het aantal van tien nog niet was teruggebracht.

    • Peter Zantingh