Verkiezingstijd

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch – het ging gisteren een uurtje of iets langer weer over hem toen hij pleitte voor een boerkaverbod op de Nederlandse luchthavens. „Omdat daar veiligheidsaspecten aan zitten.”

Oftewel: zo’n boerkababe kan wel eens een kilo TNT onder die lappen stof dragen.

Verkiezingstijd is aangebroken. Politici gaan weer de koddigste dingen verzinnen om hun partij of persoon aan te prijzen. Eén van de kampioenen in dit genre is toch wel Ahmed Marcouch.

‘Lokjoden.’ Bedacht hij in 2010 om antisemitisme aan te pakken. Nooit meer wat over gehoord. Evenmin van ‘homopleinen’. Ook van 2010. Elk Amsterdams stadsdeel zou een ‘homovriendelijk’ plein moeten krijgen waar regenboogvlaggen zouden moeten wapperen. Beoogd resultaat: anti-homogeweld indammen.

Ach ja, Marcouch en de homo’s. In 2009 was ik erbij toen hij in Amsterdam-West onder belangstelling van nogal wat media op een boot klom die zou aansluiten bij de Gay Pride in de binnenstad. Zo’n boot in dat deel van Amsterdam zou moslims op slag in homoknuffelaars kunnen veranderen. Onhandig van Marcouch was alleen dat hij de boot liet aanmeren in een periode – zomervakantie – dat de meeste Nedermoslims op het strand in Marokko of Turkije lagen te bakken. Ik telde in het toegestroomde publiek welgeteld twee meisjes met een hoofddoek – persoonlijke assistenten van Marcouch.

Een dag nadat hij de strijd om het stadsdeelvoorzitterschap verloor van een andere PvdA’er, de degelijke maar oneindig saaiere Ahmed Baadoud, vertelde Marcouch waarom hij het zo jammer vond om niet meer de ‘sheriff van Slotervaart’ te zijn: „Dit (Amsterdam-West) is de arena waar Wilders verslagen had kunnen worden.”

Marcouch, het linkse antwoord op Wilders. Zo zag hij zichzelf ook. Schold Wilders op straatterroristen, dan schold Marcouch op ‘tuig’ voor wie het ‘vijf over twaalf’ is.

Je kunt veel tegen hem hebben, en vaak ook terecht, maar zeg niet dat hij een voortzetting is van het type ‘etnische belangenbehartiger’ dat vooral nuttig is om het allochtone electoraat binnen te hengelen.

Maar wie is Marcouch nú? Ik vraag dit omdat Wilders al een tijdje geleden het islamitische angstvisioen heeft ingeruild voor het Brusselse angstvisioen. Dat lijkt mij een probleem voor iemand als Marcouch die zijn politieke identiteit vormde naar Wilders’ gescheld op ‘moslimkolonisten’ en de verderfelijke Koran.

Wilders heeft de bakens verzet, maar Marcouch? Die komt op de proppen met een boerkaverbod, op luchthavens. Alsof het nog 2009 is.

Zie ik Marcouch nu voor me, dan zie ik hem staan in een lege arena waar hij Wilders hoopte te bevechten. Probleem is alleen dat Wilders via de achterdeur is weggeslopen. En niemand heeft de moeite genomen om dat ook aan Marcouch te vertellen.

Die wacht nog steeds in zijn soldatenuitrusting op zijn tegenstander.

    • Hassan Bahara