Van 1945 tot nu: de Nederlandstalige boeken over wetenschap die je gelezen moet hebben

None

Douwe Draaisma. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Historische uitgeverij, 2001, 286 blz. € 19,95

Het is moeilijk kiezen uit de boeken van Douwe Draaisma. Zijn eerste boek, De metaforenmachine (1995), is natuurlijk ook een klassieker, en anders zijn meest recente wel, Het vergeetboek (2010) – beide gaan over het menselijk geheugen. Maar de klassiekste klassieker is toch, over hetzelfde onderwerp, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Wat wil je ook met zo’n titel. Wie hem voor het eerst hoort, kijkt eerst verrast op – hee, inderdaad – en gaat dan nadenken. Ja, waarom zou het zo zijn? Het is moeilijk voor te stellen dat er mensen zijn die dat niet willen weten. Draaisma legt het prachtig uit. Het boek werd in meer dan vijftien talen vertaald.

En Draaisma legt niet alleen uit waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, maar ook hoe geuren herinneringen oproepen, waarom we ons van onze eerste levensjaren niets meer herinneren, waarom we ons voorwaarts en niet achterwaarts herinneren – want de recentste herinneringen liggen toch bovenop?

Het mooie is dat hij niet louter wetenschappelijk onderzoek beschrijft, maar ook zijn eigen vragen en ervaringen – en dat zijn dezelfde die je als lezer hebt. Ontroerend is het stukje ‘Spijt’. Dom, vindt hij het achteraf, dat hij zijn kinderen alleen fotografeerde op verjaardagen en vakanties. Nooit eens een ruzie. Zo is het dagelijks leven hem ontglipt.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin