Uitgelicht

Film

Daredevil (Mark Steven Johnson, 2003, VS). Bioscoopfilm over een superheld (uit de stripboeken van Marvel) die zich van zijn collega’s onderscheidt doordat hij blind is maar over een supergehoor beschikt: zo vraagt hij zijn liefje in de regen te gaan staan, opdat het geluid van de druppels op haar gezicht hem alles zal vertellen. Verder is de door Ben Affleck gespeelde held er een volgens het bekende recept: overdag suffe advocaat, ’s avonds in zijn strakke roodleren pak stoere bestrijder van criminelen. Veronica, 20.30-22.30u.

Domestic Disturbance (Harold Becker, 2001, VS). Klunzige thriller. Grotestadscrimineel Vince Vaughn trouwt in havenstadje met Teri Polo, een nietsvermoedende, alleenstaande moeder en ex van John Travolta. Als hun beider zoontje er getuige van is dat zijn toekomstige stiefvader Steve Buscemi vermoordt, is Travolta de enige die hem wel wil geloven.Net5, 20.30-22.15u.

Ella Enchanted (Tommy O'Haver, 2004, VS/EIR/GB). Anachronistisch sprookje in semimiddeleeuws decor biedt veel meisjesvermaak. Anne Hathaway dient, op last van een fee, iedereen te gehoorzamen die haar iets gebiedt. Dat wordt lastig als ze een vervelende stiefmoeder en twee vervelende stiefzusters krijgt. Ook met Hugh Dancy, Cary Elwes. RTL5, 20.30-22.20u.

Mascarades (Lyès Salem, 2008, ALG/F). Salem regisseerde zichzelf in deze liefdevolle komedie, als een Algerijnse dorpsidioot die een gevierd persoon wordt als hij iedereen wijsmaakt dat zijn narcoleptische zus binnenkort in het huwelijk zal treden met een rijke buitenlander. Die evolueert in de roddels van de dorpelingen al gauw tot een steenrijke blonde Australiër en ze beginnen alvast met de voorbereidingen van het huwelijksfeest. Perfecte balans tussen sociale satire en dromerige poëzie, vond Le Nouvel Observateur. TV5, 21.08-22.39u.

Batman & Robin (Joel Schumacher, 1997, VS/GB). In vierde Batman-film speelt George Clooney, na tweemaal Michael Keaton en eenmaal Val Kilmer, de ‘caped crusader’. Hij bestrijdt Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en de ecologische verleidster Poison Ivy (Uma Thurman) en wordt daarin bijgestaan door Robin (Chris O’Donnell) en Batgirl (Alicia Silverstone). Voorgekookte filmhit moet het helaas stellen zonder ironie of inspiratie. Veronica, 22.30-01.10u.

Informatief

Fluss ohne Grenzen – Auenwildnis der March. Natuurdocumentaire over de Morava, een zijrivier van de Donau, die in Tsjechië ontspringt, langs de Slowaaks-Oostenrijkse grens loopt en bij Bratislava in de Donau uitmondt. De rivier gaf haar naam aan Moravië. Haar met loofbomen beboste uiterwaarden, moerassen en zij-armen vormen tezamen het laatste ongetemde rivierlandschap van Europa. Ze herbergen een ongekende soortenrijkdom met zeer zeldzame dieren en planten. Het loofbos in het stroomgebied gaat over in een steppe die aan Centraal-Azië doet denken. Arte, 19.30-20.15u.

Babyboom – Het vervolg. Caroline Tensen gaat de komende vier weken elke donderdag op bezoek om te zien hoe het gaat met de deelnemers aan het programma dat in het afgelopen seizoen stellen met een kinderwens volgde.Ned.1, 20.35-21.30u.

Generatie 2010. Aflevering van serie waarin baby’s vanaf hun geboorte tot hun achttiende worden gevolgd. Vanaf vanavond vier weken lang elke donderdag om half tien de belevenissen van Jamie, Miraç, Silvijn, Charlene, Dominique en Isabelle. Ned.1, 21.30-22.20u.

Himalaya, la terre des femmes. Documentaire van de Franse etnologe Marianne Chaud, die zeven jaren lang het leven vastlegde in Sking, een afgelegen dorp op 4000 meter hoogte in de Himalaya, waar zij het leven deelde met vier vrouwen van verschillende generaties. Arte, 22.35-23.55u.

Holland Doc: Justice for sale. Documentaire van Ilse en Femke van Velzen. Zij volgen de Congolese advocate Claudine Tsongo bij haar verdediging van Masamba, een soldaat die in de gevangenis zit voor verkrachting. Hij is zonder enig bewijs veroordeeld. In Tsongo’s strijd om het recht alsnog te laten zegevieren legt ze een systeem bloot waarin de grondbeginselen van de rechtsstaat met voeten getreden worden. Ned.2, 22.45-23.50u.

Drama

L’amour fraternel. Tv-film van Gérard Vergez, die zich afspeelt in het interbellum. Tien jaar na de dood van zijn moeder keert Marc terug naar de boerderij van zijn ouders in de Provence. Hij heeft al die tijd in Parijs feestgevierd terwijl zijn jongere broer Henri alleen op de boerderij is gebleven met als enige gezelschap de familie Chanu die het land pacht. Marc hoopt op rust, maar hij wordt met wantrouwen ontvangen. Wat moet die dandy met zijn mooie verhalen tussen de boeren? Onder de vijandige blikken van de Chanu’s proberen de broers hun relatie te herstellen. TV5, 18.35-20.10u.