‘Tourrenners verklikken Armstrong in ruil voor uitgestelde schorsing’

Armstrong na de laatste etappe van de Tour van 2010. Hij won de Ronde van Frankrijk zeven keer. Voormalige ploeggenoten zouden nu zijn dopinggebruik hebben toegegeven in ruil voor een schorsing die pas in september in gaat.
Armstrong na de laatste etappe van de Tour van 2010. Hij won de Ronde van Frankrijk zeven keer. Voormalige ploeggenoten zouden nu zijn dopinggebruik hebben toegegeven in ruil voor een schorsing die pas in september in gaat. Foto AP / Bas Czerwinski

Antidopingbureau USADA heeft een opvallende afspraak gemaakt met vijf voormalige ploeggenoten van Lance Armstrong die momenteel de Tour rijden. Ze zouden in ruil voor belastende verklaringen de ronde uit mogen rijden en pas in september worden geschorst. Dat schrijft De Telegraaf.

Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France (tussen 1999 en 2005), heeft nooit een positieve dopingtest gehad. Er lopen wel al jaren onderzoeken naar hem. Eind vorige maand werd hij door de USADA formeel aangeklaagd op basis van verzamelde bewijzen. Welke bewijzen dat precies zijn, werd niet bekend.

‘Renners die nu de Tour rijden worden pas in september geschorst’

Nu zouden ‘goed ingevoerde bronnen’ hebben gezegd dat vijf voormalige ploeggenoten - Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde en Jonathan Vaughters - dopinggebruik hebben toegegeven. Ook zouden ze belastende verklaringen over Armstrong hebben afgegeven.

De eerste vier rijden ook in de Tour die nu bezig is; Vaughters is nu teammanager bij Garmin. De nog actieve renners zouden dus, in ruil voor hun bekentenissen, nu nog niet worden aangepakt op hun dopinggebruik en pas in september geschorst worden voor een half jaar. Dan zijn zowel de Tour de France als de Vuelta (de Ronde van Spanje) al verreden.

Armstrong hield ook na de formele beschuldiging van eind juni vol dat er geen zaak tegen hem is. Volgens de Amerikaan, die na een comeback de Tour van 2009 en 2010 ook nog reed maar de belangrijkste wielerwedstrijd niet meer wist te winnen, komt USADA met dezelfde getuigen als in een eerder onderzoek dat niets opleverde.

De Tourorganisatie en de internationale wielerunie UCI hebben nog niet gereageerd.