Serena Williams tegen Radwanska in finale Wimbledon

Serena Williams na haar overwinning vandaag in de halve finale van Wimbledon. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Serena Williams staat voor de zevende keer in haar carrière in de finale van Wimbledon. Ze versloeg vandaag in de halve finale Victoria Azarenka uit Wit-Ruisland met 6-3, 7-6. Ze stuit in de finale op de Poolse Agnieszka Radwanska.

De Amerikaanse Williams, als zesde geplaatste dit toernooi, kan zaterdag voor de vijfde keer de titel pakken op het heilige gras van Londen. Ook voor Radwanska staat er in de finale echter heel wat op het spel: bij een overwinning wordt zij de nieuwe nummer één van de wereld. De Poolse, nummer drie van de plaatsingslijst, won eerder vandaag in twee sets gemakkelijk van de Duitse Angelique Kerber: 6-3, 6-4.

Williams serveerde en retourneerde vooral veel beter dan haar Wit-Russische tegenstander. In de eerste set leverde dat de Amerikaanse een break op en dat bleek voldoende voor de setwinst. Ook in het tweede bedrijf kwam Serena een break voor. Azarenka klampte echter aan en brak in de zesde game terug.

Vervolgens stevenden beide vrouwen op een tiebreak af. Op 6-5 kreeg Williams haar eerste matchpunt, maar dat werd door Azarenka nog weggeserveerd. Twee punten later mocht de Amerikaanse het op eigen opslag opnieuw proberen. Met een ace, haar 24e van de wedstrijd, baande Williams zich een weg naar de finale.

Williams heeft uitstekende statistieken in de finales van grandslamtoernooien. Zeventien keer eerder speelde ze zo’n eindstrijd en dertien keer won ze. Radwanska kwam voor deze editie van Wimbledon nog nooit voorbij de kwartfinale van een grandslamtoernooi.

De halve finales in het herenenkelspel worden morgen gespeeld. Titelverdediger Novak Djokovic speelt tegen zesvoudig winnaar Roger Federer en publiekslieveling Andy Murray treft de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

    • Niels Posthumus